Környezetvédelmi akció

2022.09.20. 12:14

Péntekig mérik az autók károsanyag-kibocsátást Győrben

A műszaki állomásokon alkalmazott technológiákkal a benzines és dízeles gépjárműveket is vizsgálják

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Öt napon keresztül, öt különböző helyszínen végeznek kitereléses közúti ellenőrzéseket a kormányhivatal szakemberei Győr bel-és külterületén. Felmérik a járművek károsanyag-kibocsátását, és vizsgálják a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Az akció az Európai Mobilitási Hét állandó hazai kísérőprogramja.

- A vizsgálatok során a személy és teherjárművek károsanyag-kibocsátását mérjük. Az ellenőrzés során jellemzően szivárgásokat, a környezetre káros meghibásodásra utaló nyomokat, akár szabálytalan módosítás jeleit is észlelhetik a kollégáink. Vizsgálataink során általában tíz százalékos szabálytalanságot tapasztalunk – fogalmazott lapunknak Devecseri Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési osztályának vezetője.

Hozzátette: az utóbbi tíz évben javult a statisztika, de bízunk benne, hogy ez az akció – ami már huszonöt éve az Európai Mobilitási Hét állandó hazai kísérőprogramja –segít a járművezetőknek abban, hogy megismerjék autójuk állapotát.

A Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció keretében a fővároson kívül három nagyvárosban Debrecenben, Szegeden és Győrben is végeznek kitereléses közúti ellenőrzéseket a hét folyamán. Győrben öt napon keresztül, öt különböző helyszínen végeznek vizsgálatok, forgalmas, bel-és külterületi utakon egyaránt. A műszaki állomásokon alkalmazott technológiákkal a benzines járműveket gázelemzővel, a dízeleseket füstölésmérővel vizsgálják. Idén új elemként részecskeszám-mérésre alkalmas eszközzel bővült a bevetett műszerpark. Az akció - melyet a Technológiai és Ipari Minisztérium támogat- során a járművezetők megismerhetik autójuk állapotát, tudomást szerezhetnek az esetleges problémákról. A kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsikat két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálatra kell vinniük a tulajdonosoknak. Aki ennek nem tesz eleget, annak gépjárművét kivonhatják a forgalomból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában