Korszerűbb, energiatakarékosabb

2022.09.08. 15:31

Megújult a győrszentiváni bölcsőde - Fotók

Győrszentiván felújított bölcsődéjét ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délelőtt. A győri önkormányzat sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az intézmény energetikai korszerűsítésére, a projekt keretében közel 165 millió forintból újult meg az épület.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Projekt célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság növelése volt a Győrszentiváni Bölcsőde épületében, ahol összesen 40 férőhelyes két gondozási egységben, négy csoportszobában folyik a nevelési, gondozási tevékenység. Az eseményen részt vett Dézsi Csaba András polgármester, Sík Sándor, a körzet önkormányzati képviselője, és Bartalné Tóth Györgyi, a győri Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója.

A fejlesztés hatására jelentősen javult az épület hőtechnikai adottsága, csökkent a hőveszteség, ezáltal kevesebb hőenergia felhasználására lesz szüksége az intézménynek a jövőben. A projekt során megtörtént a külső homlokzati falak szigetelése, valamint a ferdetető hőszigetelése EPS hőszigetelő rendszerrel, sor került a nyílászárók cseréjére, új kondenzációs gázkazánt építettek be és szabályozható hőleadóra cserélték a régieket.

Az Intézményben az európai uniós támogatás mellett az Önkormányzat által biztosított 30 millió forintos keretből további fejlesztések, felújítások is megvalósultak: a pavilonokban található négy csoportszobában és sószobában nedvesség elleni szigetelést kaptak a helyiségek és a régi PVC burkolatot a szobákban tartósabb, időtállóbb vinil padlóra cserélték, valamint a gyermekszobák fala új lambéria faburkolatot kapott és a helyiségek falait is kifestették. 

A csoportszobákból nyíló külső bitumenes teraszt elbontották, és helyette színes térkővel burkolt, az épületből nyíló bejáratok és udvar szintjéhez igazodó, akadálymentesített, a gyermekeknek biztonságos magasságú terasz készült. A gazdasági szárnyban található raktár és öltözőhelyiség falai, padlója, valamint a hozzákapcsolódó női mosdó, zuhanyzó térben lévő szaniterek, szerelvények, víz- és szennyvíz vezetékek, fal és padló burkolatok (csempe, járólap) teljesen megújultak. 

A falakat újra vakolták és festették. Az épület villamosságát ellátó, tűzvédelmi főkapcsolóhoz tartozó elavult villamos szerelvényeket elbontották, a biztosítékokat, kapcsolótáblákat újra cserélték. A gyermekpavilonokat összekötő folyosóról nyíló szociális helyiség új padló és falburkolatot kapott. Két, nagyon szűkös helyiség egybenyitásából lehetőség nyílt kialakítani egy nevelői szobát, melynek aljzata, a vezetői irodával együtt új burkolatot kapott, a falak felületét pedig újra vakolták és átfestették.

Az intézmény saját forrásból valósította meg a gazdasági szárnyban lévő konyha és kiegészítő helyiségeinek teljes fal, fűtés- és gázcső festését. Ősszel megvalósul a gazdasági kiszolgálóhelyiségek folyosóinak festése, illetve a mosókonyha festése és mázolása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában