Bűnösnek vallotta magát

2022.09.14. 13:24

"Jachtozós" ügy - Bíróság előtt a Borkait és társait zsarolók

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra. Szerdán Győrben álltak a bíróság elé.

Simon Roberta

Borkai Zsolt, Gyõr polgármestere a gyõri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint ismert, 2019 októberében, a magát Az ördög ügyvédjének nevező blogger először fotókat, majd egy videót tett közzé arról, hogy Borkai Zsolt, Győr akkori polgármestere egy jachton fiatal nőkkel szórakozott több másik férfi társaságában, majd azok jelenlétében közösült is az egyikükkel. Ez a felvétel volt az, ami végül a lemondásához vezetett. Az is nyilvánosságra került, hogy a volt polgármestert és barátait, a felvételekkel megzsarolták azt megelőzően, hogy azok nyilvánosságra kerültek. Ezzel kapcsolatban Rákosfalvy Zoltán tett feljelentést a rendőrségen.

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat.  A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozta a vádiratban, a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány - közölte korábban dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Börtön lehet a büntetésük

Szerdán a Győri Járásbíróságon tartották a büntetőügy előkészítő ülését. Hat embert vádol az ügyészség zsarolás bűntette és más bűncselekményekkel. Közülük csak öten jelentek meg a szerdai ülésen, mert egyiküket (hatod rendű vádlott P.J.) a győri Petz-kórházban szívkatéterezik, őt később egy újabb előkészítő ülésen hallgat meg a bíróság. 

A vádiratot kérésre nem ismertették, az ügyészség viszont a büntetésre vonatkozó mértékes indítványait felolvasta a vádlottakra nézve: 
I. rendű: F. G. 3 év 6 hónap börtön.
II. rendű: F. K. 3 év börtön.

III. rendű: K. L. 300 napi tétel pénzbüntetés.
IV. rendű: J. Z. 3 év hat hónap börtön.
V. rendű: Sz. E. 3 év hat hónap börtön.
VI. rendű: P. J. távollétében nem ismertették.

A vádlottak padján F.G első rendű, mellette felesége, F.K. másod rendű és  K.L. harmad rendű vádlottak. K.L. beismerte bűnösségét. 
 

Egy kivétellel mindannyian tagadták a vádakat

A harmadrendű vádlott (K.L. a fiatal lány, aki a jachton volt és a felvételeket készítette) beismerte, hogy visszaélt más személyes adataival, így másfél millió forintos büntetést kapott jogerősen. A többi vádlott esetében a bíró elmondásából arra lehet következtetni, hogy zárt tárgyaláson folytatódik majd a bizonyítási eljárás. Ennek egyik oka többek között az lehet, hogy olyan személyes videófelvételek megtekintését kérték, ami a nyilvánosság kizárását indokolhatja. 

Az ötöd rendű vádlott (P.J. felesége) az előkészítő ülés előtt elfogultsági indítványt tett, mire a bíró tagadta elfogultságát. 

Az ügyet vizsgálni fogják és később döntenek arról, hol folytatódik a zsarolási eljárás. Ezzel párhuzamosan külön tárgyalják a Czeglédi Csabával szemben zajló „ördög ügyvédje” ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában