„Keresd a békét és járj utána”

2022.09.17. 19:01

Gyaloglással, verssel emlékeztek Radnóti Miklós tragédiájára Győrtől Abdáig - fotók

Radnóti Miklóst és 3200 társát szeptember 17-én indították a szerbiai Borból Magyarország felé. A Rákóczi Szövetség győri helyi szervezete szombaton már harmadik alkalommal szervezte meg a Radnóti Emlékmenetet ezen a napon, hogy fejet hajtsanak a mártír költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos előtt. A menet mottója: „Keresd a békét és járj utána”.

Barki Andrea

Tóth Péter Lóránt az abdai Radnóti-szobornál.

Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas előadóművész 2019. augusztus 31. és szeptember 24. közötti gyalogos verszarándoklaton volt,amelyen pontosan követve a munkaszolgálatosok útját, Szerbián, Horvátországon és Magyarországon át megtette a 850 kilométeres utat Bortól Abdáig. Az út végső szakaszán győri diákok kísérték a versvándort. Azóta minden évben megszervezik a menetet.

Szombaton délután a Kazinczy Gimnázium elől indultak a győri és az egész országból érkező fiatalok. A mintegy 9-10 kilométeres út megtétele után a zarándokok az abdai Radnóti Miklós Emlékhelyen imával, versekkel tisztelegtek a költő és mártírtársai előtt. Az emlékezés célja: felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a második világháború borzalmai ne történhessenek meg ismét. Ez most nagyon is aktuális, hiszen a szomszédos országban háború dúl, menekülők ezreit fogadjuk be.

– A világot nem politikusok és a nagy szavak fogják megmenteni, hanem mi, ti, átlagemberek. – hívta fel a fiatalok figyelmét Tóth Péter Lóránt. – Bármit teszel a világban, mindig tedd azt úgy, hogy ne csak a saját, hanem a közösség érdekében is tegyél valamit, javítsd egy picit a világot azzal, ahogy cselekszel – tanácsolta, majd kérésére a jelenlevők közösen elmondták Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában