Hivatásos sofőrködés

2022.09.09. 06:52

Enyhülhet a buszsofőrök hiánya Győr-Moson-Sopronban: bruttó félmillió az átlagkereset

Személygépkocsira érvényes jogosítvánnyal is tanulhatunk a jövőben buszvezetőnek. Nagy segítség ez az ágazat vállalkozásainak, a magánfuvarozóknak, az önkormányzati cégeknek és a Volánbusznak. Utóbbi megyei járatain 597 teljes és 122 részmunkaidős autóbusz-vezetőt foglalkoztat, de még így sem teljes a létszám.

Gyurina Zsolt

A munkaerőhiány gátat szab a közösségi közlekedés fejlesztésének – megyénkből Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár térségéből hiányzik leginkább sofőr. Fotó: Rákóczy Ádám

Jövőre tehergépkocsis jogosítvány nélkül is buszvezetőnek tanulhat, aki már rendelkezik személyautóra szóló vezetői engedéllyel. A szaktárca azt közölte: a kapcsolódó jogszabály-módosítás december közepi hatálybalépéséhez igazodva hirdetik majd ki az új tantervi és vizsgakövetelményeket. Az biztos, hogy a képzőszervek felkészülési idejével számolva 2023-tól jelentősen egyszerűsödik az autóbuszos jogosítványszerzés.

Új tantervi és vizsgakövetelmények – Jövőre személyautóra szóló vezetői engedéllyel is lehet D kategóriát, vagyis autóbusz-vezetői jogosítványt szerezni, például Miltner András győri oktatónál is. Fotó: Rákóczy Ádám

– Eddig kevesen érkeztek hozzánk azzal, hogy buszvezetők akarnak lenni, kíváncsi vagyok, a változtatások után jövőre emelkedik-e az érdeklődők száma – kezdte kérdésünkre Miltner András, a győri ATI autósiskola vezetője. – Örülünk a könnyítésnek, de tegyük hozzá: autósiskolánk a lépcsőzetesség híve, vagyis biztosan küzdeni fogunk azzal, hogy valaki eddig egy kis- autót vezetett, most egy hatalmas buszra ülne át. Nem hiszem, hogy a többségnek elég lesz a kötelező óraszám, de mi állunk elébe – jegyezte meg. 

Köztes megálló nélkül 

A leendő hivatásos buszsofőrök ezentúl sokkal olcsóbban és gyorsabban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket, mivel a gépkocsi volánja mögül hamarosan köztes megálló nélkül ülhetnek át a vezetőfülkébe. A változtatás könnyebbséget jelent az ágazat vállalkozásai, a magánfuvarozók, az önkormányzati cégek és a Volánbusz számára. 

Az országban évente két-háromezren szereznek buszos jogosítványt. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár közölte: abban bízik, hogy a sokkal egyszerűbb feltételekkel többen választhatják a hivatásos sofőrködést. Az időigényes tehergépkocsis képzés, vizsgáztatás költségei alól mentesülve a tanulók 8–12 hónapot és több százezer forintot spórolnak meg. A bőségesebb szakmai utánpótlásra azért is nagy szükség van, mert a munkaerőhiány gátat szab a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendi kínálatbővítéseinek, megnehezíti a buszos pótlás megszervezését a tartós vasúti fennakadások idejére. 

Folyamatosan képeznek 

A Volánbusz lapunk érdeklődésére közölte: Győr-Moson-Sopronban jelenleg összesen 597 teljes munkaidős és 122 részmunkaidős autóbusz-vezetőt foglalkoztatnak, ebből 23 a női munkavállaló, ez az állomány 3,2 százalékát jelenti. Az autóbusz-vezetők vezénylés alapján dolgoznak, napi munkavégzésük eltérő, minimum hat órát, maximum 15 órát dolgoznak egy nap. 

– Ebben a pillanatban huszonnégy buszvezetőt tudnánk azonnal alkalmazni. Az autóbusz-vezetői képzések folyamatosak, tavalyelőtt ötven, tavaly negyvenkettő autóbusz-vezetőt képeztünk a megyében. Sopron – helyi és helyközi –, Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár térségéből hiányzik leginkább sofőr – árulták el nekünk. 

Hatvanezer benzinpénz 

Az autóbusz-vezetők bruttó havi átlagkeresete Győr-Moson-Sopronban teljes munkaidőben közel bruttó 500 ezer forint, amin felül átlagosan csaknem nettó 60 ezer forint/fő/hó üzemanyag-megtakarítás jár. Azt is hozzátették, hogy az érvényben lévő egységes autóbusz-vezetői bérrendszer keretében biztosított havi bérkifizetésen túl havonta üzemanyag-megtakarítást, bérlet- és jegyértékesítés utáni jutalékot, kiemelt munkavégzéshez köthető differenciált minőségi ösztönzőt, munkába járási költségtérítést, valamint egyszeri juttatásokat (Szép-kártya, lojalitási juttatást) biztosítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában