72 gyereket tud fogadni

2022.09.02. 13:43

Elkészült a Szent Orsolya-iskolához tartozó új óvoda és bölcsőde Sopronban - fotók

Így egészen az érettségiig fogadja a gyerekeket az intézmény.

kisalfold.hu

A Győri Egyházmegye fenntartásában működő Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium új óvoda-bölcsőde épületegyüttesét Szent Annáról nevezték el. A beruházás, melynek átadóján dr. Veres András győri megyéspüspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármestere és dr. Kovács András igazgató vett részt a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Az új intézmény 72 gyermek befogadására alkalmas, amely tartalmaz két 22 fős óvodai, valamint két 14 fős bölcsődei csoportot, egy óvodai és egy bölcsődei tornaszobát és egy logopédiai fejlesztő szobát is. A gyerekek a szabadban is biztonsággal játszhatnak majd, hiszen zárt udvar is tartozik az épülethez.

A pénteki átadóünnepség a Szent Mihály templomban kezdődött Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke által celebrált liturgiával és az óvodapedagógusok és gyerekek bábelőadásával. A szentmisén jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek.

Az átadóünnepség az intézmény udvarán folytatódott, ahol letisztult és modern környezet fogadta a résztvevőket. Soltész Miklós beszédében hangsúlyozta, a mai küzdelmes világban tekintsük példaképünknek Szent Imre herceget, aki szeptember 2-án hunyt el, ezen a napon van a halálának évfordulója. A herceg azon túl, hogy a magyar ifjúság védőszentje, a felnőttek számára példakép alázatból, szorgalomból és hitből. Az államtitkár kiemelte azt is, sok nehézség van most a világban, de ezekre fel lehet készíteni gyermekeinket és magunkat is. Mindezekben kiemelkedő segítséget adnak az egyházak.
Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az "országnak van mire felnéznie Sopron irányába". Azon túl, hogy a több mint száz évvel ezelőtti népszavazáskor a helyiek a magyar nemzet mellett döntöttek, az elmúlt években jól tudott gazdálkodni a város a fejlesztési támogatásokkal.

- Sopron és környéke számára a fejlesztésekben a gyermekek és a családok kapnak prioritást. Az elmúlt öt évben ötmilliárd forintot fordítottunk az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésére és az intézmények megújítására. A Szent Anna óvoda és bölcsőde a kormány támogatásával, 1,5 milliárd forintból újult meg - mondta el Barcza Attila.

Farkas Ciprián kiemelte, életünk legmeghatározóbb alapjait gyermekkorunkban kapjuk, és felnőve azt adjuk át mi is gyermekeinknek, így a mi felelősségünk, hogy mit tekint majd a gyermek értéknek és értéktelennek. Hozzátette: a gyermeknevelés nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés.

Kovács András, a Szt. Orsolya iskola igazgatója elmondta, az egykori Voss-árvaház helyén teljeskörűen megújult az épület, amelynek a földszintjén a bölcsőde, az emeleten pedig az óvoda található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában