Becsengetés

2022.09.01. 06:32

Elindult a tanév - Ellepték az utat az autósok Győrben - Videón a reggeli forgalom

Csütörtökön becsengetnek a közép- és általános iskolákban.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Ilyen volt a reggeli forgalom Győrben

Közlekedési infók

A kapuvári Páli szent Vince katolikus iskolaközpontnál nagyobb dugót nem tapasztaltunk csütörtök reggel.

Győrben a Gárdonyi iskolánál rendőri irányítás mellett kelhettek át a zebrán az iskolába igyekvők.

Részleges útlezárás Mosonmagyaróváron

Augusztus 25-én útépítési munkák kezdődtek a Soproni utcán a Kossuth Lajos utcától az Úttörő utca kereszteződésében található gyalogátkelőhelyig. Az építkezés idején részleges útlezárásra, forgalmi akadályokra folyamatosan kell számítani. Ugyan az aszfaltozási munkálatokat tegnap végezték, ma is érdemes körültekintően érkezni a vasútállomás környékére, a munkagépek ugyanis még a helyszínen vannak.

 

Rendőrök segítenek Győrben a közlekedésben

Szeptember 1-jén indul az iskola, ebből az alkalomból közlekedési rendőrök csütörtökön 7 óra 15 perctől 8 óráig a gyermekek biztonsága érdekében Győrben, a Baross Gábor úton lévő Gárdonyi Géza Általános Iskola, illetve a Szent Imre úton található Kölcsey Ferenc Általános iskola környezetében a tanulók gyalogátkelőhelyen történő  biztonságos átkelését segítik.

Korábban írtuk - Indul a tanév

Szeptember 1-je az első tanítási nap, csütörtökön országszerte becsengetnek a közép- és általános iskolákban. Több ezer gyermek ül vissza vagy ül be először Győr-Moson-Sopron megye oktatási intézményeinek padjaiba. Néhány iskolában már szerdán megtartották a tanévnyitó ünnepélyt, de a legtöbb helyen csak csütörtökön öltöttek ünnepi viseletet magukra a diákok. Az Emmi tájékoztatása szerint a magas átoltottságnak köszönhetően nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapi életben, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő ilyen intézkedéseket. Így nem kell maszk, egyelőre nem lesz tesztelés és lázmérés sem.

A kötelező tanítási napok száma az általános iskolákban 183, a szakgimnáziumokban 179, gimnáziumban és szakiskolában 180 nap lesz a 2022/23-as tanévben. Az első félév 2023. január 20-án, pénteken ér véget

Több iskolában már szerdán megvolt a tanévnyitó

Több ezer diák ül be a padokba

A Győri Szakképzési Centrumban tanulók létszáma a 2022/2023-as tanévben az elmúlt tanévhez hasonlóan meghaladja a 13 ezret – tájékoztatta lapunkat Csörgits Krisztián szakmai főigazgató-helyettes. A centrumhoz tartozó intézményekben 2348 diák kezdi a 9. osztályt, az általános iskolákba pedig 199 elsős iratkozott be.Győri Szakképzési Centrumban.

– A Győri Tankerületi Központ által fenntartott iskolákba mintegy 19 ezer gyermek jár, a pontos létszám a folyamatban lévő beiratkozások, átiratkozások miatt még változhat. Jelenlegi adataink szerint 1942 kiselsőst köszönthetünk, s 669 tanuló folytatja középiskolai tanulmányait a 9. évfolyamon – mondta el lapunknak dr. Nagy Adél tankerületi igazgató.

Míg a Soproni Tankerületi Központ fenntartása alá tartozó intézményekben mintegy 10.300 diák, köztük 1016 első és 119 kilencedik évfolyamos kezdi meg tanulmányait a 2022/2023-as tanévben – tudtuk meg Marek János tankerületi igazgatótól.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Győr-Moson-Sopron megyei telephellyel rendelkező iskoláiba 1143 fő jár. Számításba véve mindezeket, valamint az alapítványi és különböző egyházi fenntartásban lévő intézményeket is, akár a 30 ezres létszámot is megközelítő gyermeknek indult el mától a tanév. 

Sopronban csaknem tízezer diák indul iskolába. Mintegy 600 elsős lépi át valamelyik állami intézmény kapuját. – Az intézmények felkészültek, önkormányzati és állami támogatással számos oktatási épületben történt fűtés-korszerűsítés, energetikai fejlesztés – hangzott el a tanévkezdéssel kapcsolatban a tankerületi központban, ahová a napokban Farkas Ciprián polgármester ellátogatott. Elmondta: az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a város idén is ingyenes füzetcsomaggal lepi meg az általános iskola első és második osztályosait, amire több mint 1100 kisdiák jogosult.

Továbbá újdonság lesz az idén induló művészeti szak a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában, ahol zenei, képző- és színművészeti képzésekből választhatnak a tanulók.  

Vezessen figyelmesen!

A tanévkezdéssel forgalomnövekedésre is számíthatnak a közlekedők. Nemcsak az iskolák környezetében, hanem várhatóan valamennyi nagyobb városba, településre vezető úton is jelentősen több lesz a jármű, különösen a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban.

A Magyar Közút  arra figyelmeztet mindenkit, hogy időben induljon útnak, és a balesetek elkerülése érdekében még figyelmesebben vezessen. Érdemes hosszabb menetidővel számolni, illetve utazás előtt tájékozódni a forgalmi helyzetről az utinform.hu weboldalon, vagy navigációs, közösségi autós alkalmazást használni az optimális útvonal megtervezéséhez. Figyelmesen közlekedjünk! Fontos észben tartani, hogy ismét több gyerek közlekedik majd, ezért fokozott figyelemmel vezessenek az oktatási intézmények környékén is. A szülőknek pedig érdemes a gyerekeket felkészíteni a helyes közlekedési magatartásra, a KRESZ alapvető szabályaira. A közútkezelő arra is kéri az autósokat, hogy a hamarosan beköszöntő őszi időjárás miatt felkészített, kivilágított járművekkel vezessenek. A telítettebb sávokon pedig tartsanak megfelelő követési ­távolságot.

Változó menetrendek

Győrszentivánon szombaton is tanulnak

Az őszi szünetig hat szombati napon lesz az intézményben tanítás. 

Új szolgáltató, az Eatrend főzi az ételt Sopronban

Az idei tanévkezdéstől az Eatrend Magyarország végzi a gyermekétkeztetést a soproni gyerekek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában