Projektzáró konferencia

2022.09.28. 21:00

Együttműködésben a parlagfű ellen

Osztrák és magyar hallgatóság vett részt tegnap a határtérséget vizsgáló, parlagfűproblémával foglalkozó projektzáró konferencián, amit Hegykőn tartottak meg.

kisalfold.hu

A projektzáró konferencián a Széchenyi István Egyetem invitálására a burgenlandi tartományi hivatal, a megyei kormányhivatal és különböző szervezetek képviselői vettek részt. Fotó: Máthé Daniella

Lezárult az Interreg Együttműködési Programban támogatást nyert Sustainable Ambrosia Management projekt, melyben a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara a burgenlandi szakemberekkel karöltve próbálja meg felhívni a figyelmet a parlagfű egészségügyi kockázataira. A hegykői zárórendezvény résztvevői megismerhették a projekt célkitűzéseit és eddig elért eredményeit, valamint gyakorlati szakemberektől kaphattak hasznos ismereteket a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban.

– A Sustainable Ambrosia Managment című projekt keretében a kutatás mellett nagy hangsúlyt fektettünk a tájékoztatásra. Reménykedünk abban, hogy elértük azt a kezdetben kitűzött célt, hogy minél több ember ismerkedjen meg alaposan az agresszívan terjeszkedő növénnyel, a parlagfűvel. A témával kapcsolatosan képzéseket szerveztünk, és a célunk, hogy akik végeztek a képzéssel, továbbadják az információt másoknak. Emellett párhuzamosan különféle kutatásokat végeztünk a határ mindkét oldalán. Ausztriában és Magyarországon is felmértünk különböző földeket, és vizsgáltuk, hogy a parlagfű milyen mértékben terjedt el a térségben – részletezte a projektvezető dr. Vér András, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa.

A Magyarországon és a határon túl is jelentős mértékben elterjedő gyom súlyos egészségügyi károkat okoz. A növény pollenje különösen agresszív módon vált ki allergiás megbetegedést és ez hatalmas terhet jelent sokak számára. – A parlagfűre allergiásoknak érdemes a szezon előtt elkezdeniük a gyógyszeres kezelést, amennyiben szükségük van rá. Fontos, hogy kerüljék el a parlagfüves területeket, valamint érdemes követni a parlagfű-pollennaptárat, hiszen a parlagfűmérés folyamatos hazánkban – mondta el dr. Berkesné dr. Ács Gabriella járási tiszti főorvos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában