Kereszt és himnusz

2022.09.06. 13:54

Csaba királyfival állítottak emléket a székely himnusznak Győrben - Fotók, videó

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Felavatták kedden a Simor János püspök tér közepén felállított Székely himnusz emlékművet, aminek apropóját az adta, hogy 2021-ben volt a szöveg keletkezésének 100 évfordulója.

Dézsi Csaba András Győr polgármestere és Szeles Szabolcs alpolgármester leplezték le Lebó Ferenc, Munkácsy-díjas szobrász több mint két méteres alkotását. A szobor Csaba királyfit formálja meg, karján turul madárral. Az emlékmű a Waberer’s – Szemerey Logisztikai Kft. és a Takarékbank jóvoltából készülhetett el. A város hálából Győr tiszteletbeli tagjának fogadta a cégek vezérigazgatóit.

A megemlékezést Pintye Tamás, a Győri Erdélyi Kör elnöke tartotta. A műsorban közreműködött Bende Ildikó, a Győri Nemzeti Színház színművésze, Hegedűs Béla hegedűművész és a Rábca Néptáncegyüttes tagjai. A székely himnusz Boda Bernadett előadásában csendült fel.

Visszakerült a kereszt

Az avatóünnepség a Millenniumi emlékkereszt szentelésével kezdődött a Szigeti Szent Rókus és Sebestyén templom előtt, mely visszakerülhetett méltó helyére. A jelképet a helyi plébános, dr. Lukácsi Zoltán szentelte újra a szoboravatás előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában