Angyal repült a bazilikába

2022.09.21. 17:07

Beemelték a helyére a győri Nagyboldogasszony-székesegyház első új harangját - fotók, videó

Papok, apácák, egyházmegyei dolgozók mellett több turista és diák is megállt a Káptalandobon ma délután, figyelemmel követni azt, amikor a győri Nagyboldogasszony-székesegyház első harangját beemelték a toronyba. Az időjárás, és a famunkák függvényében október közepéig mind a hét felköltözik 34 méter magasságba egy daru segítségével.

Bella Violetta

Fotó: Rákóczy Ádám

E hónap 9-én érkeztek a harangok a németországi Passauból, ahol a Perner cég öntötte őket, madj 13-án ünnepélyesen felszentelték őket. Mielőtt a templom előtti térről a toronyba daruzták volna az elsőt, Hegyi József ízelítőt adott a hangjából: egy fadarabbal kongatta meg a Szent Mihály arkangyalról elnevezett harangot. Percek múlva taps kíséretében tűnt el a nézelődők szeme elől a toronyban.

Személy szerint ez az első ilyen izgalmas projektem – mondja Hegyi József vági építész, aki Passauban jelen volt a harangok öntésénél, a születésüktől követi és egyengeti a harangok sorsát. Ő vezeti a magyar szakemberek csapatát, akik előkészítették a tornyot az új harangok fogadására. Fő feladatuk volt az az acélszerkezet kialakítása, ami átvezeti a bronztestek teljes terhét a falakra, a vasbeton födém ugyanis nem bírná el. 

–Nyilván csak kivételes alkalmakkor működik majd mind a hét harang egyszerre, de a statikus kollégának a legnagyobb lehetséges terheléssel kellett számolni. Ez akkor áll elő, amikor mind egy irányba lendül. Amerre mozdul azt az oldalt lefelé nyomja, a másikat pedig felemeli – ez utóbbi erő jelenti a nagyobb kihívást. Ezt a terhelést számoltuk ki, és vezetjük át a falakba az acélszerkezet segítségével.

Az eddigi kettő helyett, most hét harangnak kell helyet biztosítani a toronyban, ami csak úgy lehetséges, ha két külön szintre kerülnek. –  Alul helyezkedik el a két legnagyobb – mutatja a terveket Hegyi József – fölül pedig az öt kisebb foglal helyet. Elsőként a második legnagyobb, Szent Mihály arkangyal tiszteletére keresztelt harang jutott fel a toronyba, e fölé kerül majd a székesegyház régi Nagyboldogasszony harangja.

Az összes harangot előbb ideiglenesen az óramű magasságában felfüggesztett acélszerkezetre függesztik, amin mozgathatóak, és ami későbbi karbantartáskor is használható majd.  Alatta készítik a tölgyfa függesztést a passaui Perner cég munkatársai. Amikor elkészül egy, akkor ráemelik a harangot. Végleges helyük elnyerése után még a működtetést segítő technikával szerelik fel a harangokat, így telefonos applikációról lehet majd őket irányítani. Az órák is megújulnak, mert az eddigi órákat összekötő tengely is kikerül a toronyból a korábbi fafödémmel. Mind a négynek külön, gps alapú vezérlése lesz.

A hét harang teljesen kitölti a teret a toronyban. – A kilengésük ki van centizve. 50-60 centi a harangok alsó szoknyája közötti távolság. 52-55 fokot lengenek ki a nagyobbak, 55-60 fok körül a kicsik. Várhatóan október vége felé áll készen minden a harangzúgáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában