Idén már 34-szer segítettek

2022.09.15. 08:54

A nagycenki önkéntes tűzoltók ismét bizonyították felkészültségüket

kisalfold.hu

Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 2017 márciusától végez önállóan beavatkozó tevékenységet. Fotó: Nagycenki ÖTE

Évente minősítő vizsgát kell tenniük az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) szaktevékenységet végző tagjainak. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ellenőrzése az ÖTE-k szakmai irányítása és felügyelete a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre, az ehhez szükséges eszközök, személyi feltételek biztosítottságára terjed ki.

A Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 2017 márciusától végez önállóan beavatkozó tevékenységet. Győr-Moson-Sopron megyében, akkor negyedik egyesületként feleltek meg az előírt feltételeknek és azóta, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is végezhetnek tűzoltási, műszaki mentési feladatokat. 

Nagycenken rendezték meg az Alkotóházban a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület éves minősítő gyakorlatát. 

A nagycenki önkéntesek tizenkilenc tagja bizonyíthatta szakmai felkészültségét. Fotó: Nagycenki ÖTE
 

A gyakorlat során az egyesületnek az önálló beavatkozásra való alkalmasságát kellett bizonyítani. 

A szaktevékenységet folytató és tűzoltás vezetésére jogosult tagok tűzoltási és műszaki mentési készségének felmérésére, és a rádióforgalmazás alkalmazásának kontrolljára került sor, majd a rajok műszaki mentési (favágási gyakorlat), tűzoltási és életmentési feladatokat hajtottak végre. A szimulált helyszínen füsttel teli zárt térben, helyiségekben kellett a feladatokat megoldaniuk. A gyakorlatot a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka tartotta, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ellenőrizte.

A szimulált helyszínen füsttel teli zárt térben, helyiségekben kellett a feladatokat megoldaniuk. Fotó: Nagycenk ÖTE
 

Az önkéntesek felkészültségét és tűzoltói elhivatottságát bizonyítja, hogy az egyesület 2021-ben negyvenszer, idén ezidáig pedig harmincnégyszer avatkozott be különböző tűz-és káreseteknél. A nagycenki önkéntesek szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájához, hiszen négy településen, több mint négyezer lakos biztonságára ügyelnek, és ezzel javítják a megye tűzbiztonságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában