Ünnep

2022.09.22. 07:03

100 éves a Soproni Egyetem a botanikus kertje - fotók

Immár száz esztendeje üde színfoltja a városnak és a Soproni Egyetemnek a botanikus kert. Az 1922-es alapításra és az azóta eltelt időre ünnepség keretében tekintettek vissza.

Tama István

Stílszerűen, az őszi szélben suhogó fák közötti tisztáson, vadászkürtök hangjára kezdődött el a százéves botanikus kert ünnepsége. Az év minden szakában más-más arcát mutató kert egy darab az Alpokból, az országból és a Soproni Egyetemből. 

– Fehér Dániel professzor álmodta meg ezt a kertet, amely most már száz éve szolgálja az erdészeti felsőoktatást. A helyszín egyrészt segítette tanulmányainkat, másodsorban lehetőséget nyújtott romantikus sétákra. Sok-sok emlék kötődik ide mindannyiunk számára, ami teljessé tette azt az öt évet, amit egyetemistaként itt eltölthettünk – mondta el beszédében prof. dr. Fábián Attila rektor. Kijelentette, nagy öröm számára, hogy egyik volt oktatója, Péterfalvi József lánya, Péterfalvi Ágnes elvállalta azt a feladatot, hogy vezetőként továbbviszi a botanikus kert küldetését. 

– Ha elmélyedünk az egy évszázaddal ezelőtti történésekben, akkor rájövünk, hogy nemcsak érdemes, hanem kötelességünk is a visszaemlékezés. Egyetemi vezetők, oktatók és hallgatók százainak munkája kellett ahhoz, hogy itt lehessünk. Nem kisebb a felelősségünk, mint lerakni és építeni a jövő egyetemének alapjait. Ebben a munkában követendő példa számunkra elődeink elhivatottsága és lelkesedése, a szakmába és az egyetem jövőjébe vetett hite – hangsúlyozta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Felelevenítette még az alapítás időszakát: egy vesztes háború után, a trianoni sokkot követő újjáépítés első évei voltak ezek, amikor a korabeli lapok tanúsága szerint az erdészeti hivatalok még lisztet osztottak a rászorulóknak, és 1922 telén a kormány rendeletben szabályozta a tűzifa árát, hogy a faínségen úrrá legyen. Kifejezte azon reményét, hogy a botanikus kert továbbra is legyen egyszerre tanterem, kutatólabor, védendő természeti érték, valamint az egészséges kikapcsolódás és a diákélet helyszíne. 

Az ünnepségen a botanikus kert egykori vezetői, munkatársai, az élő növénygyűjtemény fejlődéséért sokat tett szakemberek kitüntetéseket vehettek át, a századik évforduló alkalmából pedig egy magyar tölgyet ültettek el. Ma tudományos konferenciával, szombaton családi nappal folytatódik a program. 

A rendezvényt kamarazene és Orbán Júlia versmondó szavalata tette teljessé, aki Benedek Elek két költeményét választotta a jeles alkalomra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában