Közlekedés

2022.08.05. 13:02

Országutakon történik a legtöbb halálos közúti baleset Ausztriában

Az ausztriai közúti balesetek halálos áldozatainak valamivel több mint fele országutakon bekövetkező szerencsétlenségekben hal meg: az utóbbi három évben 628 ember vesztette életét országúti balesetben, ami az összes közlekedési haláleset 56 százaléka - derült ki az Osztrák Közlekedési Egyesület (VCÖ) által a hét végén közzétett vizsgálatból.

MTI

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Szakemberek szerint az országutakon az óránkénti 100 kilométeres sebességhatár 80-ra csökkentésével jelentősen mérsékelhető lenne a megállási távolság és a halálos balesetek kockázata. A VCÖ kiemelte, hogy lakott területen kívül - autópályákon, gyorsforgalmi utakon, országutakon - minden harmadik halálos kimenetelű baleset fő oka a sebességhatár túllépése. Minden negyedik esetben a baleseteket figyelmetlenség okozza lakott területen kívül a statisztikák szerint.

A VCÖ felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában az utóbbi években - a járványellenes korlátozások ellenére - nem sikerült teljesíteni a közlekedésbiztonsági célokat, a közúti balesetek halálos áldozatainak száma emelkedő tendenciát mutat.

Michael Schwendinger, a VCÖ szakértője elmondta, hogy Svájcban például 1990-ben 90-ről 80-ra szorították vissza a sebességhatárt az országutakon, és azóta 10 százalékkal esett a halálos balesetek áldozatainak száma. Ausztriában, Tirol tartományban pedig az 1990-es évek elején nagyjából három éven keresztül 80 volt a lakott területen kívüli sebességhatár 100 helyett, és abban az időszakban jelentősen visszaesett a halálesetek száma. Miután eltörölték a 80-as sebességhatárt, újra emelkedni kezdett a közúti balesetekben meghaltak száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában