Széchenyi István Egyetem

2022.08.08. 16:33

A nemzetköziesítést is erősíti a Széchenyi-egyetem oktatóinak és hallgatóinak új tanulmánykötete

A kommunikáció, a kultúra és a nyelv kerül fókuszba a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének gondozásában frissen megjelent, 17 tanulmányt tartalmazó online elérhető kötetben. Az intézmény stratégiai céljaival összhangban több kar oktatói, valamint mindhárom képzési szinten tanulmányokat folytató magyar és külföldi hallgatók is képviseltetik magukat a szerzők között.

Széchenyi István Egyetem

Dr. Kecskés Petra, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa. Fotó: Májer Csaba József

Az előző évek hagyományait folytatva a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszéke gondozásában jelent meg a magyar és angol nyelvű tudományos közleményeket egyaránt tartalmazó elektronikus kötet Kommunikáció, kultúra, nyelv II. címmel. A 2018-ban indított sorozatnak ez már a negyedik darabja, amely hozzájárul a karok közötti együttműködéshez, a tehetséggondozáshoz és az egyetem nemzetköziesítési célkitűzéseihez is.

E sorozattal bemutatjuk azt a tudományos munkát, amelyet oktatóink és hallgatóink végeznek. Míg az első két kötet még az adott tematikára szigorúan fókuszált online kiadvány volt, addig az utóbbi kettő már jóval nyitottabb, szintetizáló jellegű” – fogalmazott dr. Kecskés Petra sorozatszerkesztő, a Széchenyi-egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék adjunktusa. A korábbi tanulmánykötetekkel kapcsolatban elmondta, a témák között a viselkedési normákat meghatározó kulturális értékek, a kultúraközi együttműködéseket segítő és gátló tényezők feltárása, a munkavállalók motivációinak, valamint elkötelezettségének bemutatása, illetve a nemzetközi hallgatói mobilitás szerepelt. A harmadik kötet már a kommunikáció – kultúra – nyelv témaköreit járta körbe, ahogy a mostani is. 

Legújabb kötetünk minden eddiginél nyitottabb, nemcsak a témák tágabb értelmezése miatt, hanem mert az összeállítás jóval túlmutat tanszékünkön. Fontosnak tartjuk a nemzetközi szakmai, valamint a karok közötti együttműködést is, és ennek jegyében a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának munkatársai, hallgatói is bekapcsolódtak a munkába” – hangsúlyozta dr. Kecskés Petra, aki kiemelte, a sorozat a tehetséggondozásnak is kitűnő eszköze. A hallgatóknak ugyanis nagyszerű lehetőséget jelent a tanulmánykötetben való megjelenés, hiszen a közlemény elkészítése olyan tudományos tevékenység, amelynek során új ismereteket, és tapasztalatot szerezhetnek. Nem véletlen, hogy alap- és mesterszakos, valamint PhD-hallgatók is publikáltak már a kötetekben. „A jövőben tovább szeretnénk szélesíteni a karok és tudományterületek közötti együttműködést, ezzel még több kollégának tudunk lehetőséget adni arra, hogy részt vegyen a tudományos munkában” – emelte ki a sorozatszerkesztő.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai céljai között fontos helyet foglal el a nemzetköziesítés, amelynek eredményeként a hallgatói közösséget ma már 65 nemzet fiataljai alkotják. A külföldi hallgatók száma megközelíti a 800-at, akiknek csaknem 40 angol nyelvű képzés nyújt lehetőséget a korszerű tudás megszerzésére. „A most megjelent kötetben – azon túl, hogy a lektorok és szerzők között külföldi oktatók és hallgatók is megtalálhatók – külön témaként szerepel a nemzetköziesítés. Vizsgáljuk benne többek között a hazai és külföldi hallgatók kulturális érzékenységét, bemutatjuk az egyetemre érkező külföldiek értékrendjét, a kulturális hasonlóságokat és sajátosságokat is. Ezek az ismeretek kiemelten fontosak egy nemzetközi közösségben, mint amilyen az egyetemünk” – magyarázta az adjunktus. Hozzátette, a mobilitás kétirányú, az előző kötet társszerkesztője például jelenleg Dél-Koreában folytatja PhD-tanulmányait. 

A kötet teljes terjedelmében elérhető online, míg a korábbi kötetek innen tölthetők le: https://ntk.sze.hu/letoltheto-tanulmanykotetek-1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában