Lakossági fórum

2022.08.06. 07:03

A győrszentivániak nem akarnak veszélyes üzemet - Fotók

Egy nemzetgazdaságilag kiemelt projekt rendezési tervben történő szerepeltetése miatt tartottak lakossági fórumot péntek délelőtt a győri Városházán.

Barki Andrea

A városháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték a szentivániak. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Győrszentiván közelében lévő külterületi ingatlanokat. A kormányrendelet teljes részletességgel meghatározza mind a terület felhasználás, mind a beépítés legnagyobb mértékét, a legkisebb zöld felületet, a legkisebb kialakítható területet. Ha ez a helyi építési szabályzattal vagy országos építési követelményekkel nincs összhangban, akkor a kormányrendelet szerinti tartalom alkalmazását írja elő. Az önkormányzat a rendezési terv módosításával gyakorlatilag a kormányrendelettel próbálja összehozni a helyi besorolást. A folyamat része az is, hogy lakossági tájékoztatót tartanak a változtatásról. Tegnap  lakossági fórumra hívták a győrieket és a leginkább érintettek, a győrszentiváni lakosok jócskán éltek ezzel a lehetőséggel.

A tájékoztatón a hivatal dolgozói részéről nem hangzott el, hogy milyen tervezett tevékenység miatt kell átsorolni a területet jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetbe, de a városháza dísztermét zsúfolásig megtöltő győrszentivániak úgy tudták, hogy egy veszélyes üzem építése miatt szükséges a rendezési terv módosítása. Aggodalmukat éppen ezért teljesen jogosnak érezték, hiszen mind a környezetükre, mind az egészségükre negatív hatással lehet egy ilyen gyár. Azt többen elismerték, hogy Győrnek fejlődnie kell, de azt szeretnék, ha számukra is élhető lenne a város.

A felszólalók azonban  jelezték: ahhoz, hogy helyi lakosként felelősségteljes véleményt tudjanak nyilvánítani egy terület átminősítéséről, ahhoz több információra lenne szükségük, de az biztos, hogy a kapott minimális tájékoztatás alapján  nem szeretnék az Ipari Park bővítését, a több mint 300 hektár mezőgazdasági terület átsorolását. 

– Kifogást emelek közösségi érdekre és jogos magánérdekre hivatkozva a jelentős mértékű, zavaró hatású ipari területté átminősítése tervezése miatt, ami ismét Győrszentiván lakosságának kárára történne. Tiltakozom ez ellen fiaim és unokáim nevében is! – jelentette ki egy asszony. –Én az életünk, az életterünk és egészségünk tervezett elvétele miatt emelek kifogást. Szavait egyetértő, nagy taps fogadta, miközben kérte, hogy vegyék szavait jegyzőkönyvbe.

– Tizenkét éve dolgozom a településen és évről évre megdöbbenve tapasztaljuk, hogy egyre több a daganatos, rosszindulatú megbetegedés a lakosság körében. Egyre kevesebb szentiváninak adatik meg, hogy megéljék a békés öregkort. 55 és 70 éves kor között a tüdődaganat, a rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések száma magasabb, mint a város más területein – szólalt fel a lakosság egészségéért aggódó háziorvos is, aki szerint a környező ipari létesítmények számlájára írható mindez és mérőállomások felszerelését szorgalmazta.

Az is visszatérő kérdés volt, van-e bármi esély arra, hogy a kinyilvánított véleményüket figyelembe vegyék. A jegyző asszony megerősítette, hogy a fórumot azért hívták össze, hogy meghallgassák, mit gondolnak az itt élők a tervezett bővítésről. Az átsorolásról szóló döntést azonban a képviselő-testület hozza meg.


   


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában