Világszerte őrzik a magyar nyelvet

2022.07.12. 09:02

22 alkalommal vehettek részt a győri Apáczain a diaszpórában dolgozó tanárok

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara idén 22. alkalommal szervezte meg a nyugati diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanítók módszertani képzését. Két év online oktatás után végre újra személyes jelenléttel tarthatják meg a programot.

Barki Andrea

A diplomára épülő szakirányú továbbképzés célja, hogy tanításmódszertani, tudományos és kulturális ismeretekkel segítse a résztvevők munkáját, akik között vannak olyanok is, akik nem rendelkeznek pedagógusi végzettséggel, munkájukat önkéntesen, hétvégi iskolák keretei között végzik. A továbbképzésre idén 25 hétvégi magyar iskolában tanító pedagógus jelentkezett a világ 11 országából. Jöttek hallgatók Ausztriából, Svájcból, Hollandiából, Svédországból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Argentínából, Chiléből és Ausztráliából – tudtuk meg Kövecsesné dr. Gősi Viktória egyetemi docenstől, a továbbképzés szakmai szervezőjétől. 

– A digitális korszak adta kihívásokhoz próbálunk segítséget adni a kollégáknak. Fontosnak tartjuk, hogy elméleti alapokra épülő gyakorlatias tudást kapjanak, amit akár már a következő héten be tudnak építeni a hétvégi iskolák gyakorlatába. Távoktatási rendszerünk keretében segédanyagokat, módszertani támogatást tudunk adni, valamint a korábbi évek kurzusait, óravázlatokat, jó gyakorlatgyűjteményeket tölthetnek le ingyenesen az érdeklődők. 

– Már harmadik generációs magyar vagyok, még a nagyszüleim mentek ki a II. világháború után. A legnagyobb büszkeségünk, hogy az egyetlen dél-amerikai hétvégi iskola a miénk, amelyet 1952-ben alapított egy magyar apáca, aztán sokan dolgoztak azon, hogy máig működjön. Nem könnyű, mert nagyon messze vagyunk az anyaországtól. Valamikor jómagam is diákja voltam a körnek. A pandémia alatt sok magyar család csatlakozott hozzánk online, az egymástól messze élő gyerekek így tudnak kapcsolatot tartani egymással. Korosztályonként foglalkozunk a mintegy hetven gyerekkel, játékosan tanulnak magyarul, miközben barátkoznak is egymással – részletezte Honfi Mária Júlia, a Zrínyi ifjúsági kör egyik tanára, aki Buenos Airesből érkezett. 

Chilében még nem működik magyar iskola. 

– Nyolc éve felnőtteknek szervezünk magyarnyelv-oktatást Santiago de Chilében. Egy ötezer kilométer hosszú országban nehéz egy helyen tanítani. A pandémia miatt két esztendeig online szerveztük, az előző évi negyven tanulóval szemben négyszeresére nőtt az érdeklődők száma. Magyar leszármazottak jelentkeznek elsősorban, de élettársak, sokszor barátok is, akik szeretik a kihívást. Az iskola még álom, szerintem tőlünk függ, akik megálmodjuk és teszünk érte, hogy mikorra lesz – mondta Németh Katalin, aki Chilében dolgozik a nyelv továbbéltetésén. 

– 1997-ben végeztem itt, a győri, akkor még tanítóképző főiskolán olasz szakos tanítóként. 2006-ban mentem ki Ausztráliába egy évre tanulni és ott ragadtam. Oktatok a magyar iskolában és jó kicsit felfrissíteni az ismereteket, találkozni a kollégákkal, akik hasonló problémákkal küzdenek. Az iskolába szombatonként 4–5 éves kortól kezdve a középiskolásokig járnak. Sok kézműves-foglalkozást szervezünk, játékokat, mondókákat játszunk, hogy érezzék: a családon kívül is tudják használni a nyelvet. Fontosak az ünnepségek, ahol a gyerekek műsort adnak – mesélte Turi Beatrix, aki Sydney-ből érkezett. 

A képzés első napján nyitották meg az egyetem Liszt Ferenc utcai épületének II. emeletén a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány pályázatának legszebb alkotásaiból készült fotókiállítást, amely Csíksomlyó és a Kárpát-medence keresztény értékeit mutatja be. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában