Felkapott település lett

2022.07.05. 13:43

Egyre többen költöznek Ásványráróra

Felkapott település lett Ásványráró. A lakosságszám az elmúlt években mintegy 10 százalékkal emelkedett. Az ingatlanok gyorsan elkelnek a településen, az óvodai létszám növekedése miatt épületbővítésbe kezd majd az önkormányzat.

Kustor Réka

Az Árpáskerti utca új házai elé új út dukál, melyet jövőre tervez az önkormányzat. A képen Popp Rita polgár­mester. Fotó: K. R.

Keresett település lett Ásványráró – derült ki a polgármesterrel, Popp Ritával folytatott beszélgetésünkből. Nem is csoda, hisz a Duna közelsége miatt a szigetközi község remek természeti adottságokkal rendelkezik.

– Anno a sor végén voltunk Mosonmagyar­óvár és Győr felől egyaránt az otthonkeresők listáján, a csok és a falusi csok hatására azonban igencsak megugrott a letelepedési kedv. Nap mint nap keresnek telefon az érdeklődők, van-e üres ingatlan a faluban. Mindent megvesznek, régi házat, üres parcellát – emelte ki, hozzátéve, hogy az önkormányzatnak egyetlen eladó telke van már csak.

Út- és járdafelújítások

A település vezetése igyekszik előre gondolkodni. Az Árpáskerti utca aszfaltozására nyertek forrást, de ott a még zajló házépítések miatt jövőre tették a beruházást. Ennek a Dózsa György utcai folytatására pályáznak, ha sikerül, akkor összefüggően készülhetne el egy hosszabb útszakasz. Az Duna ABC-től a postáig 21 millió forintból újul meg a járda, és megoldódik a hozzá kapcsolódó vízelvezetés. A Magyar Falu Program révén 23,4 millió forintból új burkolatot kap a Szabadság utca.

Elkerülhetetlen az óvoda bővítése

A gyereklétszám látványosan megugrott az elmúlt időkben, nemcsak családalapítás előtt állók, de a gyermekes családok körében is kedvelt a település.

– Néhány évvel ezelőtt még alig tudtuk a három csoportszobát megtölteni, az egyikből átalakítással minibölcsődét hoztunk létre. Ez is fontos, igényt tartanak rá a családok. Az óvoda- kérdés viszont égető lett, több a jelentkező, mint a kapacitásunk, így lépnünk kell. A két csoportszobában jelenleg 64 kisgyerek van, szeptembertől ez a szám viszont fokozatosan emelkedik. Egy régi épület lebontásával elindítottuk a bővítés folyamatát. Az új épületrészben még egy csoportszoba, vizesblokkok, öltöző, iroda kap helyet, minderre 94 millió forintot nyertünk. Bízom benne, hogy a 2023/24-es óvodai nevelési év már a kibővített épületben kezdődhet meg – jegyezte meg elképzeléseikről a polgármester.

Az óvodabővítés munkahelyteremtéssel is járna. Felmerülhet megoldásként a minibölcsőde áthelyezése, ám ez a speciális kialakítása és eszközigénye, továbbá a pályázatban előírt fenntartási kötelezettség miatt nem járható út.

Tervek és elképzelések

A már elkészült és a még előttük álló fejlesztésekre, tervekre is kitért a polgármester. Elkészült az Ady Endre utca járdája, hamarosan nekilátnak a szakemberek a temetőkerítés építésének. Elbírálásra vár egy turisztikai pályázatuk, gyalogos-, biciklisútvonalra felfűzve alakítanának ki pihenőhelyeket, a tájházat pluszépületrésszel bővítenék, továbbá ugyanide egy nyitott színt képzeltek el, ami jó szolgálatot tenne a közösségi összejövetelek során. A nagy beruházás Végül, de nem utolsósorban közbeszerzés alatt van a csapadékvíz-elvezetési programjuk, amire 120 millió forintot nyertek.

– A változékony időjárás miatt ez idővel egyre nagyobb problémát okoz. A beruházás több utcának is megoldja majd a komplett, összefüggő csapadékvíz-elvezetését. Ha elkészül, nemcsak nagyságában, de az eredményét tekintve is jelentős fejlesztés lesz – vetítette előre bizakodva a polgármester.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában