Pincétől a padlásig

2022.07.21. 13:51

Kívül belül megszépült a Szent Orsolya-iskola Sopronban - fotók

Lezárult a Győri Egyházmegye fenntartásában működő soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium komplex rekonstrukciója, melynek eredményeként korszerű nevelési és oktatási környezet alakult ki. A csütörtöki projektzárón a pincétől a padlásig bemutatták a megszépült épületet.

kisalfold.hu

A teljes beruházás mintegy négymilliárd forintból, három ütemben valósult meg. A 2019-ben kezdődött utolsó szakaszához egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást használt fel az egyházmegye. A fejlesztés megkezdése előtt 700 alatt volt a gyermeklétszám, ami mára megduplázódott. Az egyházi intézmény a bölcsődétől, az óvodán át egészen az érettségiig kíséri a gyermekeket.

- A fejlesztés hosszútávú célja az volt, hogy az intézmény a térség fiataljai számára megfelelő szintű tanulási környezetet biztosítson, ezáltal továbbtanulási esélyeik javuljanak, az elhelyezkedési lehetőségeik bővüljenek, az oktatás magas színvonalát megtartsák és folyamatosan javítsák - mondta az egyházmegye, az önkormányzat, valamint az intézmény képviselőinek jelenlétében megtartott projektzáró rendezvényen dr. Kovács András, az intézmény igazgatója.

A rekonstrukcióval megvalósult a korábban nem használt, vagy feltáratlan épületrészek hasznosítása. Az építkezés alatt olyan értékek is előkerültek a zegzugos épületekben, amikre nem számítottak. A beruházás részeként felújították az Orsolya téri épület belső tereit, köztük a Cifra folyosót, lefedték az udvart, amely révén bővült az aula, kialakult egy tornaszoba és kettő tetőterasz. Sportudvart alakítottak ki és feltártak egy korábban „elfeledett” lépcsőt, amely a mélyudvart köti össze a függőkerttel. Mindezeken túl a fejlesztéssel a korábban használaton kívüli terek közösségi funkciót kaptak.

A Horváth-házban szintén megújították a belső tereket és a homlokzatot, visszaállították az egykori főbejáratot a Várkerületen, kicserélték a nyílászárókat, kilencszáz ember kiszolgálására alkalmas konyhát alakítottak ki, bővítették az étkezőt és a dísztermet (ez utóbbit színpaddal, öltözővel, modern technikával és ledfallal látták el), valamint akadálymentesítették az épületet két lift beépítésével.

A felújítás során vizesblokkok újultak meg és kicserélték az elavult elektromos, valamint fűtési rendszert, az Orsolya téri épület pedig külső homlokzati szigetelést kapott. Az építési munkálatokon túl korszerű nevelési-oktatási eszközöket és bútorokat szereztek be. A több mint tíz évig tartó rekonstrukció mostani pályázatban megvalósult utolsó szakasza 2019 év végén indult az Orsolya téri épületben, amelyet a Horváth-ház követett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában