Életre szóló programok

2022.07.31. 09:20

Kacifántosoknak szerveztek szeretettábort Győrzámolyon

Hatodik éve szervezi a táborát, ötödik éve Győrzámolyon az „Egy a világunk” Alapítvány a születés során értelmileg, mozgásukban megsérült gyermekeknek, szóhasználatukban kacifántosoknak. A pénteken véget ért idei táborban tizenkét gyermeknek szerveztek életre szóló programokat.

Gyurina Zsolt

Színes programok sora várta a sérült gyerekeket. Fotók: Huszár Gábor

– Miért csináljuk? Adni akarunk és szeretni – válaszolta kérdésemre Pulai Nikolett, Győrzámoly polgármestere, a tábor egyik vezetője a helyi sportcsarnokban, két foglalkozás közötti szünetben. – Van egy színkörünk, a Mosolyország Színkör, azon keresztül kapcsolódtunk be annak idején az alapítvány munkájába. Akkor kezdtünk el gondolkodni a testvéremmel (Fejes Tímeával) azon, hogyan segíthetnénk, és jutott eszünkbe a tábor. Ugyanis a szülők a nap huszonnégy órájában végzik gyermekeik ápolását, ennek a hatalmas feladatnak egy részét próbáljuk átvállalni öt napra – foglalta össze.

Az idei táborban 12, kacifántosnak nevezett résztvevő vesz részt a környékbeli településekről az „Egy a világunk” Alapítvány szervezésében. A legkisebb hatéves, a legidősebb huszonhárom. Többségük nehezen beszél, ezért kommunikátort, gépet használnak a velük való társalgáshoz. Megtudom, hogy az újak kicsit nehezebben veszik az akadályt, a régiek már könnyebben belesimulnak a tábor életébe. Vannak, akik év közben is részt vesznek az alapítvány munkájában. Napközis jelleggel a gyermekek reggel érkeznek, délután 4–5 között távoznak. Mindenkinek van egy hozzá rendelt párja, egy felnőtt segítője és egy barátja, egy ép gyermek, így támogatva az ingrációt. A cél, hogy a sérülteket minél több élmény és inger érje, a felnőtteknél és segítőiknél pedig javítsák az integrációt, előmozdítsák az érzékenyítést, emelte ki Pulai Nikolett.

– Ilyenkor a falu apraja, nagyja összefog, a táborlakók nagyon sok segítséget kapnak – tette hozzá a polgármester. – A képviselő-testület minden támogatást megad, de a helyiekre is számíthatunk. Például az egyik nap egy gazda hozott törpenyulakat, kakasokat a gyerekeknek, egy másik nap egy lovagoltatással foglalkozó cég adott két lovat, kutyákat, az állatokat a táborlakók kipróbálhatták, simogathatták.

Rikker Antónia, vagyis Nina és Buday Viktória – segített és segítő.

Idén nagyon sok az új résztvevő, mondta el a tábor másik szervezője, Fejes Tímea, aki hangsúlyozta, hogy a kacifántosnak nevezett gyermekek mindannyian születési sérültek, vagy magzati korban bekövetkezett fertőzés, vagy születési probléma miatt. Egyetlen gyermek járóképes közülük, a többiek mozgásukban is korlátozottak az értelmi sérülés mellett.

A táborban minden évben valamilyen mese köré építik a programokat. Idén a Hófehérke volt terítéken, majd pénteken a szülőknek tartottak zárásként színpadi előadást. A szakemberek, vagyis fejlesztők, konduktorok mellett önkéntesek, nyugdíjasok, ápolók, művelődésszervezők is közreműködnek az egy hét során, de partnerük a Lurkó Alapítvány vagy a Camelot Mozgássérült Győri Fiatalok Egyesülete is.

– Nagy segítség ez a szülőknek. Mindannyiszor azt tanácsoljuk nekik, hogy a felszabadult időt ne takarítással töltsék, hanem menjenek el fodrászhoz, kozmetikushoz, moziba, használják ki az alkalmat. A héten az alapítvány szervezett számukra egy kirándulást, illetve egy meseterápiás foglalkozást, amelyen egy szakember vezetésével játékos formában tanulhattak, lazíthattak – fogalmazott Fejes Tímea.

Buday Viktória tanuló segítőként vett részt a táborban, feladata a gyermekek bevonása a játékokba. – Édesanyám mindig azt tanította nekem, hogy fontos másoknak adni. Akivel én vagyok párban, azzal könnyebb, tudok vele beszélgetni. Nekik ez élmény, nekem hatalmas tapasztalat – nyilatkozta lapunknak a 15 éves győrújfalui lány, a zámolyi iskola volt növendéke. A 18 éves, kerekes- székben ülő Nina már hatodszor vett részt a táborban. Alig várta, hogy néhány mondatot mondhasson lapunknak. – Nagyon jól érzem magam, a legnagyobb élményem a lovaglás volt, amikor az egyik barátommal kettesben ültünk a ló hátára – mesélte mosollyal az arcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában