Felfüggesztve

2022.07.21. 07:10

Fertő tavi beruházás - Felülvizsgálják a fejlesztés terveit, a folyamatban lévő mélyépítési munkákat befejezik

A Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. még januárban hirdette meg a Fertő tavi vízitelep komplex fejlesztésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. A közelmúltban ezt a pályázatot eredménytelennek nyilvánították, a minisztérium pedig a tervek felülvizsgálatáról és a beruházás határozatlan időre szóló felfüggesztéséről tájékoztatta lapunkat.

Tama István

A beruházás tavaly szeptemberi sajtóbejárásán Kárpáti Béla vezérigazgató mutatta be a helyszínen a terveket. Fotó: Szalay Károly

Az építkezés tervezett II. ütemében a kiírás szerint az ország legnagyobb vidéki turisztikai beruházásaként fejlesztik a Fertőrákos melletti vízitelepet. A cél az volt, hogy a terület kibővítésével magas színvonalú turisztikai vonzerőt hozzanak létre a hazai és a külföldi látogatók számára egyaránt, továbbá hogy a fejlesztés részeként közösségi terek jöjjenek létre, emellett szálláshelyek és vendéglátóipari helyek létesüljenek, strand és vízisport-lehetőségek épüljenek. Az eredeti tervek szerint megépül egy egyedülállónak számító, tizenkét hektáros ökopark és egy hozzá kapcsolódó ökocentrum, ahol megtekinthető a nádas rejtett élővilága. Ezenkívül számtalan séta- és tanösvényt is kialakítanak, a mozogni vágyókat sportolási lehetőségek várják majd, a családok kikapcsolódásához játszóterek épülnek. A tervek szerint a beruházás a Modern Városok Program részeként, kizárólag hazai forrásból valósul meg. 

A közelmúltban jelent meg a hivatalos közbeszerzési értesítőben, hogy a 34 ezer négyzetméternyi építést célzó eljárást eredménytelennek minősítették, mivel a jogi megfogalmazás szerint „...a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra”, tehát a szükséges pénz nem áll rendelkezésre. 

Ez láttuk a 2021-es őszi bejáráson - galéria

A beruházás jelenlegi helyzetével és lehetséges folytatásával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumot, ahonnan Krakkó Ákos sajtófőnöktől a következő tájékoztatást kaptuk: „Kormányhatározat rendelkezik arról, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében a még el nem kezdődött kivitelezésű állami beruházások felfüggesztésre kerülnek. A Fertő part magas­építészeti munkálatai ebbe a körbe tartoznak – amíg a jelenleg is kivitelezés alatt álló mélyépítési munkák befejeződnek, a beruházás további részei – részben a tervek felülvizsgálata miatt is – határozatlan időre felfüggesztésre, majd felülvizsgálatra kerülnek. Ez utóbbinak eredményéről természetesen tájékoztatjuk majd a közvéleményt, addig azonban szíves türelmüket kérjük.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában