Helyi közélet

2022.06.13. 12:36

Újra régi fényében tündököl a dénesfai Cziráky-kastély történelmi lépcsője

Nem akármilyen lépcsőt avattak nemrégiben Dénesfán. A történelmi falak között megannyi emlék helyszíne, grófok történetét rejtő lépcső ez, mely a Cziráky-kastélynak immár becses, megújult feljárója lett.

Kustor Réka

Percze Zsolt és csapata sok munkát fektetett a lépcső felújításába, mellette dr. Benedek Zoltán főigazgató és dr. Ostorharics-Horváth György.

Percze Zsolt faipari technikus mielőtt képes vetítése során felidézte volna a lépcsőújítás folyamatát, vázolta röviden a kastély történetét, melyet Cziráky Mózes építtetett 1610-ben, 1703-ban Cziráky László elzálogosította, majd több mint fél évszázaddal később Cziráky György visszaszerezte az ősi birtokrészeket. 

– Tulajdonosai többször átépítették, 1825 és 1830 között Hild József tervei nyomán kapta mai formáját. A falépcső építésének az éve 1904 volt, 1948-ban államosították a kastélyt, 1954-től pszichiátriai rehabilitációs osztályként működik az épület – mondta, s így van ez napjainkban is. Az intézményben lévő lépcső helyenként már-már balesetveszélyes volt, így az utolsó pillanatokban restaurálták. Ami menthető volt belőle, mentették, s átmenetileg ideiglenes lépcsőt építettek a helyére. 

– Az építés idejére „beköltöztünk” az intézetbe mi is. Tudtunkon kívül ugyanazt a módszert alkalmaztuk, mint az eredeti építő, ő is valószínűleg a helyszínen rakta össze – jegyezte meg Percze Zsolt, aki kollégáival, köztük fiaival sok, aprólékos munkával igazán remekbe szabott alkotást hozott létre. 

Dr. Benedek Zoltán, a Lumniczer kórház és rendelőintézet főigazgatója kiemelte, hogy aki ismeri az épület történetét, falai között járva biztosan magával ragadja annak hangulata. A lépcsőújítás költsége meghaladta a 7 millió forintot. 

– Megvan a vezetőség elkötelezettsége arra, hogy a kapott útmutatások alapján ez a lépcső még legalább 200 évig megmaradjon – mondta bizakodva a feljáratról, melyet Ihász Beatrix, a Beledi Evangélikus Egyházközség lelkésze, a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese áldott meg. 

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere rövid történelmi visszatekintést adott, majd hozzátette: – Országunk vezetői közül sokan megfordultak ebben az épületben, a dénesfaiak között szinte nincs olyan, aki valamilyen formában ne kötődne ehhez a kastélyhoz, az egykor itt élt Cziráky családhoz – emelte ki, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik elkötelezettek az épület múltja és ezáltal annak jövője iránt. Ilyen többek mellett dr. Ostorharics-Horváth György is, a dénesfai intézmény vezetője, aki büszkén tekint az ismét régi-új fényében pompázó feljáróra, s akitől azt is megtudtuk, jelenleg 86 beteget lát el az intézmény. 

A lépcsőfokok között egy-egy írásra is bukkantak annak újítói, amiből kiolvasható volt az 1904-es évszám és vélhetően az építőjének a neve. A kastély egy másik lépcsője is titkokat rejtett, az 1971-es tatarozás alkalmával ládák kerültek elő, bennük a Cziráky család arany- és ezüstvagyonával, valamint Andrássy Ilona grófnő irathagyatékával, utóbbit Kovács Lajos történész két kötetben dolgozta fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában