„Zebra” terv

2022.06.13. 15:19

Rendőrségi akció kezdődik a gyalogosok védelmében

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, akik közül 150 ember életét veszti. A balesetek közel 40 százalékát a járókelők okozzák, és közülük hetvenen meghalnak.

kisalfold.hu

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót hirdetett 2022. június 14-16. közötti időszakban . Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Az ellenőrzések a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre és annak környezetére koncentrálódik. A rendőrök az akcióban olyan helyeken is meg fognak jelenni, ahol a forgalmat fényjelző készülék szabályozza. A fokozott ellenőrzésbe drónt is bevetnek.  

A Győr-Moson-Sopron megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi szabályok betartására hívják fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét:

- A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

- Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

- Soha ne menjenek át a tilos jelzésnél!

- Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!

- A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.

- Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.

- A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is sokszorosára növelheti a biztonságot

- Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

- Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

- A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában