Szentmisével ünneplik a Pünkösdöt

2022.06.05. 14:28

Pannonhalmán stációs szentmisét tartottak, Győrben Veres András megyéspüspök mutatott be szentmisét - Fotók

A húsvéti idő lezárását, a Szentlélek eljövetelét ünnepli az Egyház június 5-én, pünkösdvasárnap. Az Egyház megszületésének és a Krisztustól kapott missziós küldetésnek az emlékére a püspökök ilyenkor szolgáltatják ki a bérmálás szentségét.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Pünkösdvasárnap stációs szentmisét tartottak Pannonhalmán, amelyen a diákok és a konventmisére érkezett hívek együtt vettek részt. A liturgia a Hospodár kertben az igeliturgiával kezdődött, majd körmenetben vonultak a Szent Márton-bazilikába az Eucharisztia liturgiájára. Az ige liturgiáján a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai láttak el énekes-gitáros szolgálatot. Az igehirdető Hortobágyi T. Cirill főapát volt. Az Eucharisztia liturgiáját Várszegi Asztrik emeritus apát vezette. A szentmisét követően bérmálás vette kezdetét a Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébániatemplomban.

– Pünkösd annak az ünnepe, hogy az apostolok kiléptek a négy fal közül, ezért mi is kilépünk a templomból – fogalmazott Várszegi Asztrik emeritus apát a különleges helyszínnel kapcsolatban. A madárdal és a kertből nyíló csodálatos kilátás mellett a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak énekes, gitáros produkciói is tovább színesítették az igahirdetést.

– A mai evangéliumból a tárt ajtó az, ami megfogott. Szimbolizálja az átjárást két állapot között, ki lehet rajta lépni és be is lehet rajta engedni új dolgokat – kezdte igehirdetésében Hortobágyi T. Cirill főapát. – A zárt ajtókat nehéz leküzdeni. Ahogy a tanítványoknak is meg kellett nyitniuk szívüket úgy nekünk is ezt kell tennünk. A kiengesztelődés ma különösen fontos, legyen szó országokról, családokról, emberekről, vagy önmagunkról. De elősorban saját magunkban kell kezdeni a kiengesztelődést, hogy félelmeink börtönfalán rés támadjon, és merjünk nyitni a világ és mások felé. 

Győrben a Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét, aki pünkösdhétfőn 10 órakor Sopronban a Szent Mihály-templomban mutat be ünnepi szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában