Egyházi fejlesztések a vallásturizmusért

2022.06.17. 14:48

Megőrzik a szakrális értékeket – 1,1 milliárdból több beruházás valósult meg Győrben

– Öt év alatt négy településen hat tárlat és kiállítótér újult meg a térségben az 1,1 milliárd forintos „Konvent – Káptalandomb Turisztikai Attrakciófejlesztése” elnevezésű pályázatból – hangzott el tegnap a projektzáró sajtótájékoztatón.

Simon Roberta

Fotó: Huszar Gabor

  • A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Káptalandomb Információs Pont és Közösségi Tér, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház, a Soproni Katolikus Konvent, a Császári Imaház és Horvát­zsidányon a plébánia kapott új külsőt és belsőt.
  • A beruházás nemcsak szakrális értékeink megőrzését, fenntartását és bemutatását támogatja, hanem a helyi vallásturizmus fejlődését is.
  • Az eseményen dr. Veres András győri megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Veres András megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy végre bemutathatják a 2017 óta zajló projekt megújuló helyszíneit, amelynek egyik legnagyobb eleme a Káptalandomb fejlesztése volt. – A vallási turizmus a zarándoklattal nem összetévesztendő. Míg előbbinél a vallásilag jelentős helyeket érdeklődésből látogatják, addig az utóbbinak kimondottan lelki célja van, a hit elmélyítését szolgálja –hangsúlyozta a megyéspüspök. – Nem zárkózunk be, hanem szeretnénk az értékeinket minden érdeklődőnek bemutatni – fogalmazott dr. Veres András, aki úgy véli, Győr egyik legszebb helyévé alakul a Káptalandomb. A Konvent – Káptalandomb projekt 1,1 milliárd forintjából készült el többek között a győri bazilika kiállítóterme, ahová a kincstárat költöztették.

Az egyházmegyei könyvtár multimédiás eszközöket és biztonsági vitrineket kapott, valamint a kiállítótér is bővült. A látogatóközpontot új bútorzattal és multimédiás eszközökkel fejlesztették, a közösségi térben már 3D számítógépes modellel lehet megtekinteni épületeket és köztéri alkotásokat. A püspök kitért arra is, hogy június végére végeznek a székesegyház belső felújításával, és a Szent László-herma is visszakerül a helyére. Az épület külső renoválása várhatóan novemberig eltart. A fejlesztés további elemeit Horváth Imre soproni városplébános, dr. Író Sándor, Császár plébánosa, valamint Horváth Zoltán Barna projektmenedzser mutatta be. – A Soproni Katolikus Konvent több mint 300 évig működött a 2004-es bezárást megelőzően, azonban egyházi szerepe sohasem kopott meg. Az épület megújulásával az egyházművészeti gyűjtemény műkincsei is méltó helyet kaptak.

A tárlat elsősorban a barokk egyházművészet sokszínű világát és pompáját mutatja be. A kiállított monumentális festmények és szobrok mellett egy interaktív panoráma-­vetítőterem is helyet kapott – ismertette Horváth Imre. – Császáron a templom közvetlen közelében álló, romos épületből modern imaházat és közösségi teret hoztunk létre, melyben a vértanúhalált halt papok – köztük a győri Apor Vilmos – emlékkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Wohlmuth Ferenc atya sokat tett Császár közösségéért, azonban a Tanácsköztársaság idején bitófán kivégezték – ami a mai napig megtalálható az imaház udvarán. Az egykori plébános emlékére létrehozott látogatóközpontot nemrég avattuk fel. A plébános atya boldoggá avatását a Győri Egyházmegye kezdeményezte, amelyre nemrég megkaptuk az engedélyt – osztotta meg az örömhírt dr. Író Sándor plébános.

Horváth Zoltán Barna projektmenedzser a milliárdos beruházásról átfogó képet adott a vendégeknek. – A horvátzsidányi plébánia felújítása mellett a magyar–horvát katolikus kapcsolatok és hagyományok ápolása, a népi eszközök bemutatása is a programban szerepel – mondta el. Kiemelte: céljuk volt a Győri Egyházmegye turisztikai termékkínálatának bővítése, a szakrális értékek és történetek bemutatása mellett a kiállítások fejlesztése, épületek korszerűsítése és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások kialakítása. Számos technológiai modernizálás, innovatív és interaktív kiállítási eszközt szereztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában