Környezetvédelem

2022.06.30. 14:56

Díjazták a fertőszéplaki zöldfalut

Fertőszéplak önkormányzata „Közigazgatás” kategóriában I. helyezést ért el az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampányban. Játékok és könyvek csereberéjére, szelektív hulladékgyűjtésre, a műanyag táskák mellőzésére ösztönzik a lakosságot, hogy minél kisebb legyen a település ökológiai lábnyoma. Már az őszi hulladékcsökkentési hétre ötletelnek Fertőszéplakon.

Bódvai Ildikó

A felvételen Köőné Szalai Katalin művelődésszervező és Kóbor Attila polgármester az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelét mutatják. Fotók: Máthé Daniella

Az „Ökológiai lábnyom csökkentése közösen Fertőszéplakon!” elnevezésű programsorozatával kétszáz pályázó intézmény, szervezet, vállalkozás közül bizonyult legjobbnak a település.

– Fertőszéplak önkormányzata már akkor fontosnak tartotta a természetvédelmet és a „zöldtelepülés” gondolatát, amikor ez még nem volt ilyen divatos téma, mint ma. Úgy alakítottuk ki a település struktúráját, hogy minél nagyobb és szebb zöldterületeink legyenek. A kezdetektől előnyben részesítettük a közösségi tervezést, hogy az itt élők magukénak érezzék a parkokat, tereket és a fenntartásukba is bevonjuk a lakosságot – mondta az elismerés kapcsán Kóbor Attila polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a programok valamelyikén részt vettek.

A konkrét pályázat összeállítása Köőné Szalai Katalin, a település művelődésszervezőjének az érdeme. – A 2021. november 20–28. között megrendezett tematikus hét kiemelt témája a „Körkörös közösségek” volt. Mi öt téma köré csoportosítottuk a programjainkat, amikhez egy plakátot is készítettünk – kezdte Katalin. – „Kölcsönözz játékot!” – ezzel a szlogennel hirdettük meg az első témát, amiben arra hívtuk fel a szülők figyelmét, hogy nem kell mindig új játékot venni a gyermekeknek, mert egy-két hét után úgyis megunják. Azt kértük, hogy a már nem használt babákat, kisautókat és más játékot hozzanak el a művelődési házba, ahonnan mások kikölcsönözhetik.

A cserélhető könyveket a művelődési ház előtti fedett részen helyezték el. Szerdán éppen hoztak és vittek is egy adagot – mondta Köőné Szalai Katalin.

Ugyanígy működik a „Használd a cserebere-könyvespolcunkat!” kezdeményezés, a művelődési ház előtti fedett részen vannak a könyvek, amikből bárki szabadon válogathat. A „Gyűjts szemetet!” akciónk keretében novemberben a Hegykő és Fertőszéplak közötti kerékpár- út mentét tisztítottuk meg az eldobált hulladéktól. A „Gyűjts szelektíven!” kezdeményezéssel felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy mennyi mindent lehet nálunk is szelektíven gyűjteni. Ilyen például a használt olaj, ruhanemű, üveg, PET-palack, kupak és a használt elem is.

Az ötödik akciónk neve: „Válts vászonra!” Egyedi logóval ellátott vászontáskákat készítettünk, amikből mindenki kaphat, aki behoz hozzánk egy nejlonszatyrot – részletezte Katalin a díjazott programot, amivel az volt a céljuk, hogy minél kisebb legyen a település ökológiai lábnyoma. Hozzátette, idén novemberben ismét lesz hulladékcsökkentési hét, aminek témája a textil. Erre ismét új ötletekkel készülnek.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezése jó lehetőség a közigazgatási, önkormányzati, civil szervezetek, oktatási-nevelési intézmények és vállalkozások számára, hogy újító ötleteiket megvalósítva törekedjenek egy tisztább jövő megteremtésére. A kampány minden évben a hulladékmegelőzés más-más aspektusára összpontosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában