19 ügyről döntenek

2022.06.30. 12:21

Rendkívüli követte a rendes közgyűlést Sopronban - Mutatjuk, miről született döntés - fotók

A soproni önkormányzat csütörtökön tartotta soron következő közgyűlését.

kisalfold.hu

Fotók: Szalay Károly

17.05 - Napirenden a parkolás

Elfogadták a fizető parkolás önkormányzati rendeletének módosítását is. A megnövekedett belvárosi forgalom miatt készült el a parkolóház, amit az I. parkolási zónába soroltak be. A parkolóház környezetében lévő felszíni parkolás tekintetében a díjak harmonizálása indokolt, így az Árpád utcai felszíni parkolás II. zónából I.-be kerül. A rendes ülés utolsó pontjában a temetési helyek és a temetői szolgáltatásokról született döntés, miszerint a díjakat 30 százalékkal emelik meg.

Rendkívüli közgyűlés

A rendes közgyűlést rendkívüli követte, ahol kilenc napirendet tárgyaltak. A közgyűlés úgy döntött, hogy a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönnel 2016. januárjában kötött orvosi ingatlan bérbeadási szerződését módosítja közös megegyezéssel a bérlővel. Így július 1-től havi bruttó 110 ezer forintért adják ki. Az önkormányzat elvégezte az ez évi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött Közigazgatási szerződések felülvizsgálatát. A bolgár, horvát és a német nemzetiségi önkormányzat szerződését elfogadta. Módosították a város költségvetését is, miszerint a főösszeg mintegy 910 millió forinttal változott.

A települési, illetve nemzetiségi önkormányzatok és a társulási fizetési számla választás alapján egy belföldi hitelintézet vagy kincstár vezeti. Az eddigi számlavezető, 2008. óta az Erste Bank Hungary Zrt. volt, azonban az elmúlt években megváltoztak a gazdasági, piaci és pénzügyi körülmények. Így a közgyűlés felkérte Farkas Ciprián polgármestert, hogy vizsgálja meg milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak, és legalább három pénzintézettől kérjen ajánlatot. A legkedvezőbbel pedig kössön szerződést.

28 milliós pótbefizetés

A képviselő-testület felhatalmazta Csiszár Szabolcs alpolgármestert, hogy haladéktalanul hívja össze a magyar férfi kosárlabda NBI-ben szereplő klub működtetőjének, a F.K.L Sportszolgáltató Kft.-nek a taggyűlését. Erre a tőkerendezést igénylő körülmények miatt van szükség, ugyanis a 28 millió forintos pótbefizetésre lesz szükség, amit a Társaság tagjai törzsbetéteik arányában fizetnek meg. Továbbá döntés született az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal között kötendő munkamegosztásról is. Korábban úgy határoztak a döntéshozók, hogy megszünteti a Soproni Önkormányzati Intézmények Könyvelési Szervezetét, amely a gazdálkodási és adminisztratív feladatokat végezte, így ezen feladatukat január 1-től a polgármesteri hivatal látja el. Ezentúl a város intézményeinek vezetői felhatalmazást kapnak, hogy a dokumentumok aláírásáról gondoskodjanak.

Módosították a szabályozási tervet

Végezetül módosították az Északnyugati városrész, Sopronbánfalva-Kutyahegy, Lőverek és a Délkeleti gazdasági területre vonatkozó szabályozási tervét. Ezt a Lőverek városrészben létesítendő Multifunkcionális Konferencia és Rendezvényközpont megvalósítása indokolta.

16.31 - Okiratot, rendeletet módosítottak

A képviselő-testület elfogadta a Bánfalvi-, a Hermann Alice és a Trefort Téri Óvoda, illetve a Soproni Múzeum alapító okiratának módosítását, amit technikai jellegű, tartalmi kérdést nem érintenek. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról szóló önkormányzati rendeletet is módosították, amit a nyersanyagárak emelkedése indokolt. Az önkormányzati támogatás mintegy 112 millió forinttal növekedett az előző évhez képest.

Nézeteltérések az ülésen

A szociális ellátást nyújtó intézmények díjának rendeletmódosításáról szóló előterjesztés nézeteltéréseket váltott ki az ellenzék képviselői és a Fidesz frakciója között. A napirendi pontban szerepel, hogy a szociális ellátásokról szóló törvény értelmében az intézményi térítési díjat a fenntartó állapítja meg tárgyév április 1-jéig, azonban a vészhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok szerint ez a határidő június 30-ig meghosszabbodott. A Soproni Szociális Intézmény és a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete is elkészítette az önköltségszámítást, ezután vizsgálták felül a díjakat. Az előbbi intézmény támogatása előreláthatólag közel 116 millió forinttal nőtt, míg az utóbbi intézmény mintegy 550 ezer forinttal nőt a múltévhez képest. Végül az előterjesztést elfogadták két tartózkodással és egy nemmel.

Támogatás, kezesség

A közgyűlés megszavazta, hogy a Soproni Felsőoktatásért Alapítványt 250 ezer forinttal támogatja, mellyel a Turizmus Klub rendezvényeit támogatják. Elfogadták azt az előterjesztést is, miszerint az önkormányzat újra kezességet vállal a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. 700 millió forintos folyószámlahiteléhez. A folyószámlahitel szerződése idén december 31-én megszűnik ezzel együtt az önkormányzati kezességvállalása is. A Társaság fizetőképességének folyamatos biztosításának érdekében kötik meg újra a szerződést.

Látogatás a testvérvárosokba

A képviselő-testület döntött a testvérvárosokba való látogatásról, és a polgármester delegációját is kijelölték. Ennek értelmében látogatást tesznek a németországi Bad Wimpfen-be és Kempten-be, valamit a japán Kazuno-ba és az angliai Coventry-ba.

15.02 - Zárt üléssel kezdődött a közgyűlés

A soproni önkormányzat csütörtökön tartotta meg a soron következő közgyűlését, ahol döntés született többek között a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola új vezetőjének kinevezéséről. Továbbá két intézmény alapító okiratát, illetve rendeleteket is módosítottak a döntéshozók.

A csütörtöki közgyűlés zárt üléssel kezdődött, ahol a 25 éves Soproni Tigrisek sportegyesületnek Sopronért Emlékérmet adományozott a képviselő-testület. Az egyesület utánpótlás korú fiú kosárlabda játékosokat nevel és hét éve kerekesszékes csapatuk is van.

A képviselő-testület meghatározta a következő félév ülésnapjait. Majd módosították az idei közbeszerzési tervet, amely két beruházást is érint: új közbeszerzést indítanak el a délkeleti városrészen újonnan épülő bölcsőde eszközbeszerzésére, illetve szeptember helyett októberben kezdik meg a Hűségpark emlékhely kialakítását. A képviselő-testület az első öt napirendi pontban egyhangúlag egyetértett.

Módosítás

Tizenöt igennel és egy tartózkodással elfogadták a Soproni Szociális Intézmény alapító okiratának módosítását, amit Soproni Szociális Intézmény szervezeti átalakítása indokolt a hatékonyabb működés érdekében. A Hajléktalan és Szociális Alapellátó Intézet szétválás következtében külön intézetként működik tovább. Az Idősek Otthona alá pedig betagozódik a József Attila utca 5. szám alatti elhelyezkedő Emelt Szintű Idősek Otthona (Ikva Otthon). A Gondozási Központ, mint intézet megszűnik és a szociális alapszolgáltatások vonatkozásában beolvad a Szociális Alapellátás Intézetbe. Az átszervezések eredménye pedig az, hogy a Balfi út 15. szám alatti hajléktalan személyek átmeneti szállása megszűnik, de a Kossuth Lajos utcai ellátás továbbra is működik. A Balfi úti idősek Otthonában az emelt szintű férőhelyeket visszaminősítik, így több ellátott elhelyezésére nyílik lehetőség.

Új vezető

Az ülés titkos szavazással folytatódott, ahol megválasztották a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola új vezetőjét. Egyedüli pályázóként Tormáné Bakody Noémit nevezték ki, akinek határozott idejű vezetői megbízatása augusztus 15-én lép hatályba, amely 2027. augusztus 15-ig érvényes.

Előzetes

A soproni önkormányzat csütörtökön tartja soron következő közgyűlését, ahol a rendes ülésen 19 napirendi pontról döntenek. A képviselő-testület elsőként zárt ülésen szavaz a Sopronért Emlékérem adományozásáról, majd meghatározzák a közgyűlési ülésnapokat az év második félévére. A közgyűlés egyebek közt több rendeletalkotásról is szavaz. Az előterjesztések között ilyen például a gyermekjóléti vagy a szociális ellátásokról gondoskodó intézmények térítési díjairól szóló önkormányzati rendelet módosítása.

Előterjesztik az idei közbeszerzési terv módosítását, amit egyrészt az új közbeszerzési eljárás indokol, ami a Sopron délkeleti városrészén újonnan épülő bölcsőde eszközbeszerzési pályázatát érinti. Továbbá a Hűségpark emlékhely kialakítása elnevezésű beruházás csúszása is indokol: szeptember helyett októberben kezdenék meg a közbeszerzést.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola vezetőjének megbízása augusztus 15-én lejár, ebből adódóan új vezetőt is választanak a közgyűlésen. Továbbá a képviselő-testület szavaz a kulturális feladatot ellátó alapítvány támogatásáról.

A közgyűlésen a németországi Bad Wimpfen, illetve Kempten és a japán Kazuno testvérvárosba történő látogatásról is döntenek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában