Nagy dicsőség

2022.06.30. 20:55

Kovács Panna, az egykori lícista kiemelkedő szakdolgozatot írt az ELTE-n

A Líceumban 2019-ben érettségizett Kovács Panna az ELTE anglisztika szakán folytatta tanulmányait, az alapszakot pedig a legjobb diplomamunkával; kiemelkedő szakdolgozattal zárta.

Munkatársunktól

Kovács Panna már elég korán rájött, hogy leendő hivatását az idegen nyelvek ismeretével alapozza meg. Bár eleinte nem nagyon kedvelte az angolt, egyre jobban belejött. Aztán megszerette...

- Negyediktől jártam a Hunyadi-iskolába és a többiekhez képest el voltam maradva angolból. Ezért nyilván nem szerettem. De két év alatt utolértem, sőt, lehagytam a többieket, átkerültem egy erősebb csoportba és a Líceumba már viszonylag jó alapokkal érkeztem. A gimiben pedig Harkányné Horváth Enikőnél tanultam az angolt, s tett róla, hogy még jobban megkedveljem, ő készített fel az emelt szintű érettségire is. Már kilencedikben úgy gondoltam, hogy a továbbtanulásom során is idegen nyelveket fogok tanulni, tizedikben pedig a tolmács vagy fordítói munka kezdett el vonzani. De most még továbbra is tanulok, ki tudja, hol lesz a vége... - mondja nevetve Panka. 

Az ELTE anglisztika szakára vették fel, második nyelvnek a hollandot választotta, a mester szakra már ezzel a nyelvvel megy. Az bölcsész karon belül viszont az anglisztika alapszakon végzett hallgatók szakdolgozatait mindig megversenyezteti az egyetem, körülbelül százötven diplomamunka közül témánként kiválasztva a legjobbakat. 

- Nem számítottam rá, hogy az én szakdolgozatomat emelik ki, de persze nagyon örültem. Az egyetemen belül ez nagy dicsőség, ráadásul megjelentetik egy tudományos online folyóiratban is - árulja el Kovács Panna. Komoly témáról értekezett, már a címe is sokat elárul: A kétnyelvűség pozitív hatásai a háromtól tíz éves gyerekek kommunikatív és nyelvi kompetenciájára és kognitív fejlődésére

- A korai kétnyelvűség megítélése még mindig ellentmondásos, a téma ugyanakkor fontos, hiszen egyre több a kétnyelvű gyerek - hívja fel a figyelmet Panka. Konzulense, dr. Szitó Judit támogató vezetője volt a munkában, ugyanakkor hagyta szabadon dolgozni. A végeredmény egy logikusan felépített, minden szempontból tökéletes angol szakdolgozat lett, amiről az opponensi bírálat is csak jót tudott mondani. Például ezt: "Jól kidolgozott, lényegre törő szakdolgozat, mely megfelelően rávilágít a kutatás szükségességére. A szakdolgozó a témáját jól kidolgozta, sehol nem vesztette el a fókuszt, a meglévő szakirodalmat jól használta álláspontja alátámasztására". 

Ezek után nyilván nem meglepő, hogy Panka nem áll le a témával, tovább kutatja a korai kétnyelvűség hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában