Csakis önkéntes alapon

2022.06.23. 20:45

Koronavírus - Az osztrák kormány az oltási kötelezettség eltörlését javasolja

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kötelezettség eltörléséről a nap folyamán hozott határozatot az osztrák kormány és az erről szóló indítványt be is terjesztette az alsóház (Nationalrat) rendkívüli ülésén. Az osztrák parlament várhatóan júliusban hagyja jóvá az előterjesztést.

MTI

Forrás: Pexels

Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter indoklása szerint "senki sem oltatja be magát csak azért, mert jogszabály azt előírja". Szerdán mindössze 140-en oltatták be magukat Ausztria-szerte. A kormány egyébként a vonatkozó jogszabály hatályát már márciusban felfüggesztette.

Rauch rávilágított, hogy az embereket meg kell győzni az oltakozás szükségességéről és ez csakis önkéntes alapon történhet.
Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírság is várhatott azokra, akik megtagadták az oltás felvételét.

Az általános oltási kötelezettség bevezetésével Ausztria úttörőnek számított az Európai Unióban, más EU-tagországok inkább azt az utat választották, hogy csak bizonyos korosztályok, illetve foglalkozási csoportok számára vezettek be ilyen előírást.
Az oltás kötelezővé tétele azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a szabályozást felfüggesztették. A kormány pedig arra a megállapításra jutott, hogy az intézkedés nem állt arányban a koronavírus gyorsabban terjedő, de általánosságban kevésbé veszélyes omikron variánsa elleni küzdelem követelményeivel.

Rauch szólt arról is, hogy a kötelező oltás kérdése mélyen megosztotta a családokat és a vállalkozásokat is. Olyan időben, amikor sokan a magas infláció és az ukrajnai háború miatt aggódnak, a társadalomnak megosztottság helyett szolidaritásra van szüksége - fűzte hozzá a miniszter.

Az osztrák lakosság mintegy 62,4 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában