Irány a sereg, újoncok!

2022.06.29. 09:21

Kiképzés Győrben - Rugalmas szolgálat, biztos jövedelem az önkéntes katonai szolgálatnál

Simon Roberta

A gyakorlati képzéshez egyenruhát is kapnak a jelentkezők. Fotó: Honvédség

A Magyar Honvédség szeptember 5-től újabb féléves kiképzést indít olyan fiatalok számára, akik valamiért kénytelenek egy évvel elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, vagy csak szeretnék rövid időre kipróbálni a katonai pályát. 

A jelentkezők olyan értékes élettapasztalatokkal gazdagodhatnak, amiket az élet egyéb területein is tudnak majd hasznosítani. Olyan kihívások és élmények várnak rájuk, amikkel csak a Magyar Honvédségnél találkozhatnak. Az alap bruttó 200 ezer forintos fizetésen felül ellátást, utazásiköltség-térítést, szükség esetén szociális támogatást és vásárlási kedvezményeket is biztosítunk. Műveleti besorolású katonai szervezetnél töltött kiképzés esetén bruttó 260 ezer forintot kaphatnak a harmadik hónaptól. 

– A korábbi években több százan jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, többen azóta is a seregben szolgálnak. Az első két hónapban a tartalékos katonák alapkiképzésen vesznek részt, majd a második, négy hónapos ciklusban több opció közül is választhatnak. Lehetőségük van a lakhelyükhöz közeli tartalékos szervezetnél maradni, átszerződhetnek más szolgálati formára vagy kérhetik, hogy kiképzésük speciális területen folytatódjon – fejtette ki a hadnagy. 

A gyakorlati képzéshez egyenruhát is kapnak a jelentkezők. Fotó: Honvédség

A felkészítés alappillére a mindennapos katonai testnevelés, melyet fizikai állapotfelmérés előz meg, illetve a szerződéskötés előtt egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek. 

– A résztvevők harcászatot, közelharcot és térképészetet tanulnak, részt vesznek lőkiképzésen és alaki foglalkozásokon egyaránt. Aki úgy dönt, kipróbálná magát műveleti feladatokat ellátó csapatnál, ejtőernyős-, búvár- vagy speciális lövész kiképzést is kaphat, ezenkívül megtanulhat harci járművet vagy munkagépet is vezetni – emelte ki Farkas László Bence. 

A program rugalmas, bármikor megszakítható, de újabb hat hónappal meg is lehet hosszabbítani. 

– Aki több évig katonaként szolgálna, dönthet a szerződéses, a műveleti tartalékos vagy a területvédelmi tartalékos szolgálati formák mellett – tette hozzá. 

Elsősorban olyan fiatalokra számítanak, akik egy ideig szüneteltetik tanulmányaikat és erre az időre stabil megélhetést keresnek. Ez a szolgálati forma ugródeszka lehet a felsőoktatásba, hiszen a féléves szolgálatért akár 32, az egyévesért pedig 64 többletpont is járhat. Bárki jelentkezhet 18 és 65 év között, aki rendelkezik belföldi lakóhellyel, erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel. 

– Kettő plusz négy hónapos katonai szolgálat teljesítését vállalók számára biztosítjuk az átfogó honvédelmi ismeretek elsajátítását és megélhetési alternatívát kínálunk. A képzés gyakorlati részét Győr-Moson-Sopron megyében a Pálffy Miklós Laktanyában tartjuk. Jelentkezni bármelyik online központi, vagy megyeszékhelyi toborzóirodában lehet – tájékoztatta lapunkat Farkas László Bence hadnagy. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában