Aki látta, nem feledi

2022.06.27. 21:00

Háromnapos Kapu Vára Fesztivál gazdag programmal - fotók

Ágyúdörgés, fegyverropogás hallatszott a Várárokból a hétvégén. A Kapu Vára Fesztivál zaja volt ez, amely idén is rendhagyó élményt adott nézőinek.

Kustor Réka

Péntektől vasárnapig tartott a Kapu Vára Fesztivál. Újdonságok sorával készültek a szervezők. Áder Attila, a Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület vezetője lapunknak elmondta, az első nap szoboravatással tették emlékezetesebbé a programsorozatot, ekkor leplezték le ugyanis II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobrát a Várudvarban. Túri Török Tibor alkotását a tavaly ősszel alakult Rákóczi Szövetség és Kapuvár önkormányzata adományozta.

– Tavaly elmaradt, idén viszont visszahoztuk a hagyományőrző csapatok esti felvonulását, majd a Szent Anna hídi ütközettel zártuk az első estét – idézte fel Áder Attila.

A szombat sem múlt el csatajelenetek nélkül, ezek voltak rendre a nap leginkább várt programjai. Voltak lovas harcászati bemutatók, megtartották az elmaradhatatlan zoknicsatát, megküzdöttek egymással a legkisebbek is, persze itt a valódit szivacsszablyák helyettesítették, este pedig a rockzenéé és a szórakozásé volt a főszerep. Vendégcsalogató volt a vasárnapi veteránjármű-kiállítás, a legszebbeket nyolc kategóriában díjazták. Az ország szinte minden szegletéből érkeztek hagyományőrzők, kéttucatnyi csapat emelte jelenlétével és a csatákban való aktív részvétellel a hangulatot. A közönség pedig hálás volt a látottakért, amit tapssal, elismerő szavakkal is kifejeztek.

Pechnig Rezső Budapestről érkezett feleségével. Nyugdíjas, és népzenész, akinek kedvelt elfoglaltsága nemcsak a katonadalokban, de a hagyományőrzők harci játékában való közreműködésben is kiteljesedik. Tekerőlant, darbuka, citera, tablah, tanpura, konga – sorolja a hangszereket, amiken előszeretettel játszik. – Ezzel buzdítottam a katonákat – mondta, s büszkén mutat feleségére, aki ezúttal is dobbal kísérte zenéjét, lelkesítve a csapatokat. – Másodszor vagyunk Kapuváron, jól éreztük magunkat legutóbb és ezúttal is. Jól szervezett rendezvény, örömmel tettünk eleget a meghívásnak.

Címkék#Kapuvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában