Július 1-től többet fizetünk

2022.06.28. 12:00

Fontos kérdésekben döntöttek a győri városházán, elfogadták a parkolódíjak emelését is - videó

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld archív

Kedden déletőtt 21 javaslatról szavaznak a városi közgyűlésen Győrben, A többi között a javaslatok között szerepel a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete intézményvezetői (magasabb vezetői) munkakörének betöltésére tett előterjesztés, A Győr Projekt Kft és a GYHG törzstőkéjének emelésére tett javaslat, Győri Építési Szabályzatának és Győr Szabályozási Tervének módosítása. 

A közgyűlés napirendi pontjait és az előterjesztéseket ITT>> olvashatja.

A megszokott délelőtti időpont helyett délben kezdődött a győri közgyűlés a városháza dísztermében, amelyen tizenhét képviselő jelent meg. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester vezette a hivatalos elfoglaltsága miatt távol lévő dr. Dézsi Csaba András polgármester helyett.

Az ülés elején a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a nemrég elhunyt dr. Szalay Gyula, a Széchenyi Egyetem volt professzora és Baranyai Béla, a legendás győri közös képviselő emlékének, majd városrészekért díjakat adtak át.

Elismerést vehetett át: Forgács Barnabásné, dr. Bérczes Lászlóné, Márkus Kálmánné, Makk Tamásné, Pálfi Károlyné, Kiss Zoltán György, Koller János, Kulcsár Béla Lajos, Zsédely Máté.

12:25 - Első napirendi pontban beszámolót hallgattak meg a képviselők az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Győri Áramhálózati Üzem működéséről, 2022. évi tevékenységéről Kátai Tamás számolt be.2022-ben saját fejlesztésben 665 millió forint beruházás valósul meg a városban 68 beruházási munkacímen. A térségben mintegy 50 milliárd fejlesztés várható az energia stabilizáció érdekében. 2022-ben karbantartásra 289 millió forintot fordítanak Győrben.

12:45 -  Radnóti Ákos alpolgármester megköszönte a szolgáltató gyors reagálását egyes kérdésekben, a továbbiakban is ilyen együttműködést kért.

dr. Laczkovits-Takács Timea képviselő körzetének problémáit tolmácsolta, megoldást kérve.

12:52 -  Bárány István képviselő szintén megköszönte a szolgáltatómunkáját. A képviselő a beruházások utáni zöld terület helyreállítása kapcsán kért szót. A képviselők kérdésre szolgáltató azt jelezte, hogy a betáplálás kapcsán a feszültséggel kapcsolatos problémákat a lakók a szolgáltatónak jelezzék.

12:58 -  A képviselők módosították a város Településszerkezeti Tervének, valamint a Győri Építési Szabályzatról (GYÉSZ-ről) és Győr Szabályozási Tervéről szóló 1/2006. (I. 25.) önkormányzatirendeletet.

13:07 -  Az egyes változtatási tilalom elrendeléséről szóló önkormányzati rendeletet módosításakor Pollreisz Balázs képviselő kérdést intézett amelyet a főépítész megválaszolt. A rendelet megszünteti a változtatási tilalmat a Móricz Zsigmond rakpart 6404, 6407, 6419/1 hrsz. ingatlanokat érintően, mivel az önkormányzat településrendezési szerződést köt, annak érdekében, hogy a beruházások az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével valósuljanak meg, ezáltal a területre elrendelt változtatási tilalom fenntartása okafogyottá válik.

13:48 -  Negyedik napirendi pontban a temetők és parkolók díjairól szavaznak a képviselők. Az előterjesztés megállapítja, hogy a temetői díjak átlagosra emelkedtek, de még így is elmaradnak a nagyobb városok díjaitól. ( https://gyor.hu/easy-docs/62b4746f7fe71)
Az önkormányzati bérlakások üzemeltetésének gazdaságossági szempontjai figyelembe véve indokolttá vált az önkormányzati lakások lakbérének mértékéről, a külön szolgáltatási díjakról, ezek megfizetésének módjáról szóló rendelet módosítása.
Szükség volt a fizető parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló rendelet átfogó vizsgálatára. Az a cél, hogy az óradíjak biztosítsák a kellő szabályozó erőt és ösztönző szerepet a forgási sebesség növelése érdekében, az utcai parkoló bérletek ára ösztönözzön a közösségi közlekedés, a parkolóházak használatára, a peremkerületi bérlet jelentsen méltányos, ám a buszbérlettel összemérhető parkolási díjat a fizetőparkoló hálózaton belül dolgozók számára.
Több, mint tíz éves díjakat kellett felülbírálni, átgondolni. Az új parkolási díjak az I. övezetben 520 forintba, a II. övezetben 440 forintba, a III. övezetben 320 forintba kerülnek óránként.
A bérletek díja:

az egész hálózatra érvényes bérleti díj havi 34 600 forint.

Az övezeti havi díjak:

I. övezet: 28.800 forint

II. övezet: 19.200 forint

III/A övezet 12.000 forint

III/B övezet 12.000 forint

III/C övezet 12.000 forint

III/D övezet 12.000 forint

IV. övezet: 10.000 forint

14:08 -  A Győr Projekt Kft. részére az önkormányzat 280.000.000 forint, a GYHG Győri Hulladékgzdálkodási Nonprofit kft.-nek 150.000.000 tagi kölcsönt nyújtott. Mindkét társaság rövid lejáratú kötelezettségeinél tartja nyilván a tagi kölcsönt. A Győr Projekt kft. 80.000 millió forintot fizetett vissza.

Mivel mindkét cég veszteséggel zárta a 2021-es évet, ezért az önkormányzat nem pénzbeli hozzájárulásként apportálta az összeget a társaságokba.

14:17 - A városi útkezelő szervezet jelenlegi intézményvezető-helyettesét, Máthé-Tóth Pétert nevezték ki az intézmény vezetőjének 2023. szeptember 30-ig. A Gyárvárosi Óvoda vezetőjének Nagy Katalint, a Márvány Óvoda vezetőjének Szakácsné Horváth Gertrúd Máriát, a Nagybácsai Óvoda vezetőjének Fonyóné Varga Katalin Krisztinát, a Szentiváni Óvoda vezetőjének Kaufmann Ákosnét bízták meg.

Módosították az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat okiratát, és elfogadták az intézmények előző évi szakmai munkájáról szóló beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában