Tartósan 27 fok fölött

2022.06.27. 11:40

Életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód - A pályaudvarokon vizet osztanak, locsolják az utakat Győrben

Katasztrófavédelem, MTI

Vízzel hűtik az utakat Győrben, hőségriadó, nagy meleg van nyáron. Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld archív

Útlocsolás, vízosztás Győrben

A kánikulára való tekintettel a Győr-Szol Zrt. június 27-én, hétfőn megkezdte a kezelésében lévő városi utak locsolását. Hétfőtől reggel 10 óra és délután 18 óra között két arra alkalmas locsolóautó folyamatosan frissíti fel majd a város fő közlekedési útvonalait és a belváros forgalmas útszakaszait.

Az egyik jármű a Szent István út – Révai utca  - Városháza –  Aradi Vértanúk útja - Zechmeister utca - Árpád út - Bajcsy-Zsilinszky utca - Czuczor Gergely utca - Teleki László utca - Pálffy Miklós utca - Schwarzenberg utca - Tartsay Vilmos utca – Kiss János utca – Móricz Zsigmond rakpart útvonalon halad.

A második gép a Szigethy Attila út – Tihanyi Árpád utca – Földes Gábor út – Ifjúság krt. – Magyar utca – Mónus Illés utca – Kodály Zoltán út – Lajta út – Vasvári Pál utca – Mécs László utca – Illyés Gyula út – Jereváni út – Szabadi út – Zöld utca – Szőnyi Márton út – Erfurti út – Ipar út vonalon végzi a munkát.

A munka addig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják.

Holnap 10-16 óra között a Pannon-Víz Zrt. munkatársai vizet osztanak a belváros több pontján: a Megyeháza téren, a Baross úti Csónakos szobornál és a Széchenyi téren- tette közzé Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Bővebben >>

A GYSEV Sopronban oszt vizet

A vasúttársaság Facebookon közzétett tájékoztatása szerint, hétfőtől, várfatóan csütörtökig naponta 10-18 óra között osztanak palackos ásványvizet a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen.

Korábban írtuk:

A MÁV és a Volánbusz vizet oszt

MÁV-START a hőségriasztás ideje alatt, június 27-től, hétfőtől 10 és 17 óra között, a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között oszt ásványvizet Győrben az állomásokon várakozóknak, addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi. A vasútállomáson az ügyfélszolgálati irodában kérhetnek ingyenesen vizet akik megszomjaztak. Felhívják a figyelmet arra, hogy fontos, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljon útra.

Korábban írtuk:

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki - közölte a katasztrófavédelem.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Fontos tanácsok hőség idejére

  • A nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.
  • Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.
  • A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!
  • A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.
  • A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Életbe lépett a "vörös kód"

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Fülöp Attila közölte: az intézkedés hétfőn 8 órakor lépett érvénybe és előreláthatólag e hét csütörtök 20 óráig tart. A politikus elmondta: a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak.
Az államtitkár arról is szólt, hogy a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága jelenleg országosan 63 százalékos, a fővárosban pedig 52 százalékos. Van tehát szabad hely a hajléktanszállókon, ezért arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában