Önkéntesség gombnyomásra

2022.06.10. 14:40

Egy honlapon gyűjtik össze az összes győri civil szervezet lehetőségeit

Minden lehetőség az önkéntességre egy helyen – ez a „Civil pezsgés Győrben” projekt lényege. A gyoriszabadidovasar.hu oldalon akár időpont és téma szerint is kereshetők az események.

Dániel Viktória

Szalai Ferenc, Funtek Tamás és Majer Ildikó mutatták be az új honlapot. Jobbra Horváth Ferenc konferanszié.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Regionális Központjának intézményhálózata háromszorosára nőtt az elmúlt évben – tudtuk meg Szalai Ferenc régióvezetőtől.

Az egyik legújabb projektjük fő célja egy olyan felület létrehozása volt, amelyen azok, akik önkéntesnek állnának, gyorsan és könnyen megtalálják a lehetőségeket.

Kereshető időpont és terület szerint

– Ha van valakinek egy szabad péntek délutánja, és úgy dönt, hogy szeretné aktívan, önkéntességgel eltölteni, akkor a honlapon megtalálható naptárban láthatja, milyen szervezetek keresnek önkénteseket az adott időpontra – mondta el Majer Ildikó, a projekt szakmai vezetője. A dátum mellett terület szerint is lehet keresni.

Jelenleg tizenhét különböző téma közül lehet választani, ilyen például az idősellátás, a környezetvédelem, sport, vészhelyzetkezelés, fogyatékkal élők segítése. De ha mondjuk valaki kifejezetten az állatoknak szeretne segíteni, akkor e szerint is kereshet.

Feldolgozásra várnak az események

– Az oldal nemrég indult, de már huszonkét fogadóhely csatlakozott, és ez a szám várakozásaink szerint hamarosan tovább nő. Szintén örömhír, hogy rengeteg eseményről kaptunk hírt, ezeket a napokban feldolgozzuk és feltöltjük a naptárba – hangzott el.

– Az oldal neve nem véletlenül lett gyoriszabadidovasar.hu. Az önkéntesség nem ingyenmunka, hanem a szabad­idő felajánlása mások javára – hangsúlyozta Funtek Tamás önkéntességért felelős vezető.

Fiataloknak külföldi lehetőségek

– Folyamatosan erősödik a megyei önkéntesség. A háború hírére rengetegen mozdultak meg és ajánlották fel a segítségüket. A magánszemélyek mellett vállalati közösségek szoktak jelentkezni, a fiatalok számára a külföldi önkéntes lehetőségek kínálnak tapasztalatszerzési lehetőséget.

Az egyéves projekt során a honlap elkészítése mellett kerekasztal-beszélgetésre hívták a helyi civil szervezeteket, valamint igyekeztek a fiataloknak is megmutatni, mit jelent önkéntesnek lenni. Az összetartás-rendezvényeken – amelyeken több jedlikes tanuló vett részt – a fogyatékkal élőkkel való kapcsolatteremtésen volt a hangsúly. A fiatal civil szervezeteknek működtetéssel kapcsolatos workshopot tartottak.

Hasznát vették

– Még nincs egyéves az egyesület, így nagy segítség volt a fiatal szervezeteknek tartott workshop, emellett hasonló célokkal működő civil szervezetekkel is fel tudtuk venni a kapcsolatot – mondta Kovács Judit, a GyőrSzeVas Egyesület ügyvezetője. A szervezet a Győr-Moson-Sopron és Vas megyei szervátültetettek érdekvédelmét támogatja, sport- és kulturális rendezvényeket szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában