Riport bentről

2022.06.22. 07:54

Családbarát munkahely a győri börtön - videó, fotók

A 19. század végén átadott győri intézményt folyamatosan korszerűsítik.

Szeghalmi Balázs

Hajdu Melinda a győri börtön szakpszichológusa mutatja a családbarát intézmények járó tanúsítványt. Fotók: Rákóczy Ádám

  • A verseny- és az állami szférában is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a családbarát munkahely elismeréseknek.
  • Első blikkre talán különös döntésnek tűnhet, de a győri börtön vezetősége a közelmúltban belevágott a több hónapon át tartó procedúrába, majd végül sikerrel szerezte meg a családbarát munkahelyeknek járó kitüntető címet.

Kiállták próbát

Különösen a kisgyerekes családokban érthetően fontos a kiszámíthatóság, valamint az a szempont, hogy a szülők a kicsikkel minőségi időt tudjanak tölteni. „A címet nem adják ingyen. Azért indítottuk a folyamatot, mert bíztunk benne, hogy az elmúlt években hozott intézkedések révén kiálljuk a próbát és elmondhatjuk magunkról azt, hogy a mi munkahelyünk is családbarát” – kezdte Hajdu Melinda.

Vezényléses munkarend

A győri börtön szakszakpszichológusa és egyben sajtóreferens hozzátette: a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai az előszűrő kérdőív kitöltése után személyesen is meggyőződtek arról, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen működő büntetés-végrehajtási intézet megfelel-e a főbb kritériumoknak.

Bár a börtönök világa kellően misztikus a közvélemény számára, számos családbarát intézkedésnek van létjogosultsága a zárt intézményben is. „A béren kívül juttatások rendszere és a vezényléses munkarend egyértelműen a családok érdekeit is szem előtt tartja. Utóbbi tekintetében például mobilisak vagyunk. Ha a munkavállalóink közül valaki azt kéri, hogy a gyerek óvodai, iskolai napirendjéhez próbáljuk igazítani a szolgálatot, akkor az esetek jelentős többségében találunk erre módot” – hallottuk Hajdu Melindától.

Menü, amit a fogvatartottak készítenek

A Somogy megyei fürdővárosban, Igalon tart fenn üdülőt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Ezt a hazai börtönök munkatársai és családjaik méltányos összegért vehetik igénybe évente akár többször is.

A győri börtönben pár száz forintért reggelit és ebédet is igényelhetnek a dolgozók. Érdekesség, hogy az ételek készítésének jelentős részét a fogvatartottak végzik. A menü azonban nem tűnik rossznak; ottjártunkkor még bundás kenyeret is lehetett választani reggelinek. „Egészségmegőrző és stresszkezelő intézkedéseinkkel is figyelünk a kollégákra. Nemrég adtuk át a börtön új edzőtermét, ahol számos gyakorlatot végezhetünk” – tudtuk meg Hajdu Melindától, majd saját szemünkkel néztük meg a padlástérbe emelt konditerem modern eszközeit.

Százhatvanan a rácsok mögött

Az intézmény falain belül évről évre fejlesztések történnek, látogatásunkkor épp folyosót vakoltak a rabok az 1884-ben alapított épületben. A győri börtönben intézet-fenntartási feladatokat látnak el a fogvatartottak; munkájukért cserébe jelképes bért kapnak. Összesen 160 fogvatartottat őriznek itt; többségük gyanúsítottként bírósági ítéletre vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában