Kötött pálya

2022.06.17. 20:41

5 éves a GYSEV Vectron-flottája

Az idei évben 5 évesek a GYSEV Vectron mozdonyai. A vasúttársaság 2017-ben vásárolta első 9 Siemens Vectron villamos mozdonyát, azóta a cégcsoport további két modern, villamos vontatójárművet szerzett be. A GYSEV-es Vectronok eddig 8,5 millió kilométert tettek meg.

kisalfold.hu

A 2017-ben beszerzett flotta három darab háromáramnemű és hat darab kétáramnemű mozdonyból állt, amelyek azóta is rendületlenül száguldanak több ország vasúti pályáin.

2018-ban két járművet átalakítottak hibrid mozdonnyá. Ez azt jelenti, hogy a járművekben a villamos motor mellett dízel segédhajtás is rendelkezésre áll.

A 90 tonnás, majdnem 19 méter hosszú, robosztus mozdonyok 160 km/h-s sebességre képesek. A GYSEV legmodernebb mozdonyai az elmúlt 5 év alatt több, mint 8 és fél millió kilométert tettek meg szerte az országban és külföldön is.

A Vectron mozdonyokat elsősorban a nemzetközi árufuvarozásban használja a GYSEV cégcsoport, Németországben, Szlovéniában, vagy Romániában gyakran közlekednek a zöld-sárga villamos mozdonyok. A hazai InterCity-forgalomban is részt vesznek a vontató járművek: elsősorban a Sopron – Budapest, illetve Szombathely – Budapest között találkozhat velük az utazóközönség.

A vasúttársaság gépész munkatársainak véleménye szerint rendkívül üzembiztos gépek a Siemens Vectron villamos mozdonyok.

„A Siemens Vectron járművek üzembe állítása óta a teljes flotta üzemkészsége minden évben 99% feletti, ami még a korszerű járműveknél is kiemelkedőnek mondható. Büszke vagyok arra, hogy ezt a magas rendelkezésre állást a saját kollégáink munkájával tudtuk, tudjuk elérni, hiszen a Siemens Konzorciummal megállapodtunk arról, hogy az ún. preventív és korrektív karbantartási munkákat a soproni műhelyünkben végezzük. A járművek megbízhatósága szintén kiemelkedő, hiszen évente csak egy-két üzemképtelenség fordul elő ennél a sorozatnál műszaki meghibásodás miatt. Mindez nagyságrendileg 1,7 millió (!) járműkilométer megtétele mellett. A sorozat rendkívül jó választásnak bizonyult mind távolsági (InterCity), mind tehervonati közlekedésre, így méltán lettek a GYSEV járműparkjának meghatározó tagjai” – mondta Varga András a GYSEV Zrt. gépészet igazgatója.

A gépészeti igazgató szerint a vontató járművek jó szolgálatot teljesítenek a cégcsoportnál, a GYSEV Zrt. járműparkjának fejlesztésére tökéletes megoldást jelentett a Siemens Vectron mozdonyok megvásárlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában