Spirituális kommunikáció

2022.05.22. 22:13

Zarándokút a Vatikánba - 1. nap: az úticél, Padova - fotók

A jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend magyar nagyperjelségének tagjai vasárnap reggel zarándokútra indultak a Vatikánba dr. Pellek Sándor orvos-ezredes vezetésével. A zarándoklat célja a spirituális kommunikáció.

Werner Krisztina

Kóruspróbát tartott a zarándokcsapat

1. nap (május 22., vasárnap) - A Szent Lázár az egyik legrégebbi lovagrend, 2000 éve Jeruzsálem városfalain kívül alakult a Jaffa kapu közelében, ahol a lovagok a leprás betegek védelmére keltek. A katonaság és az orvoslás évezredekre összefonódott, ma 42 országban működik a rend. Fő küldetésük az egyház, a szegények és a betegek védelme, segítése. A Covid-19 világjárványban 527 millió ember betegedett meg, 6,2 millió elhalálozott, a lovagrend küldetése felértékelődött.

A pandémia miatt három évet várni kellett a már előkészített vatikáni utazásra, ami a szabályok enyhítése után újra szerveződött.

A lovagrendhez csatlakozott az M5 Művészeti Szalon, a 2014-ben baráti társaságból szerveződött csoport, akik lokálpatrióta értékrenddel őrzik Győr szellemiségét dr. Rechnitzer János professzor vezetésével. (Legutóbbi aktivitásuk Konok Tamás emléktáblájának a kihelyezése volt győri lakóházán, az Árpád út 14. alatt.)

Az egyhetes utazás első úticélja Padova. A 740 km-es utat tíz óra alatt tettük meg Körmend-Trojane megállókkal.

Útban Ljubljana felé megpihentünk egy kóruspróbára és friss fánkokra a szlovéniai Trojane-be. Ferenc pápa szerdai audienciájára dallal készül a csoport, melyet Varga Angéla ének-zene tanárnő tanít be. A "pápai himnuszt" és a Boldogasszony anyánk ősi Mária himnuszt énekeljük majd szerdán a Szent Péter téren.

Az első úticél, Padova történelméből egy fontos magyar szálat érdemes kiemelni. Négy évig a padovai egyetemen hallgatott kánon- és római jogot Janus Pannonius, aki később Mátyás király nevelője, a magyar humanizmus megteremtője lett. Az egyetem főépületének udvarán szobor emlékeztet jelentőségére.

A város egyik legjelentősebb épülete a Szent Antal bazilika,  ahol az 1231-ben meghalt szerzetes földi maradványai nyugszanak.

Az este mámorító hangulatban telt, az olasz bajnokságot megnyerte a Milan, szűnni nem akaró tülköléssel, füstöléssel, dudálássál éltették a szurkolók a csapatot.

A zarándokcsoport hétfőn folytatja útját Rómába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában