Szűkülő kínálat, háborús menekültek, elhalasztott vásárlások

2022.05.17. 08:33

Több kiadó lakás is elkelne Győr-Moson-Sopron megyében, mint ami a piacon van

Márciusban folytatódott a drágulás a kiadó lakások piacán a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Az átlagos bérleti díj országosan 2,3 százalékkal nőtt februárhoz képest. Az emelkedésben szerepet játszott, hogy márciusban még sosem volt ekkora kereslet. Körképünkben a győri és a soproni árakat térképeztük fel az eladási árak alakulása és a háború tükrében.

Gyurina Zsolt

A kedvező árú lakásokat gyorsan elkapkodják az érdeklődők. Képünkön Dudás János, az Otthon Centrum tanácsadója.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Árban az élen 

130 ezer forintra emelkedett 115 ezerről egy év alatt az átlagos bérleti díj Győrben. Ezzel az élbolyhoz tartozik. Veszprém, Székesfehérvár és Tatabánya előzi meg 150–133 ezer forinttal.

– Sopronban az elmúlt két-három hónapban megélénkült a kereslet a kiadó lakások iránt – tájékoztatta lapunkat Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni értékesítési vezetője. Mint mondta, első körben ez még áremelkedésben nem mutatkozott meg, inkább felszívta a piacról a kínálatot, de hamarosan az árak emelkedéséhez vezethet. Egyformán keresik az olcsó garzonlakásokat, a 2–3 szobás tégla- vagy panellakásokat és a házakat. Érdeklődésünkre közölte, hogy bár hallani a városban a háború elől menekülő bérlőkről, az irodája még nem találkozott velük. 

Sopronban ma egy átlagos garzon 70–100 ezer forint, egy kétszobás panel 100–140 ezer forint, egy kétszobás tégla 120–160 ezer forint között adható ki. Persze nagyon sok múlik az elhelyezkedésen és a felújítottsági szinten, amelyek jelentősen módosíthatják az adott árat. 

Szűkülő kínálat 

A megyei lakásbérleti piacra a kínálat szűkülése volt jellemző az év első harmadában, tudtuk meg Varga Zoltántól, a Varga Ingatlaniroda értékelőjétől. A kedvező árú kiadó ingatlanokat nagyon gyorsan elkapkodják az érdeklődők, akiknek a száma nem csökkent. Az ingatlanárak, valamint a banki kamatok emelkedése miatt sokan halasztják el lakásvásárlási szándékukat, és jelennek meg átmenetileg a bérleti piacon. 

A kiadó táblák általában nincsenek kint sokáig, főleg, ha kedvező a kínált ár. 
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A bérleti díjakat tekintve elmondható, hogy Sopronban enyhe emelkedés volt tapasztalható, ugyanakkor a jobb minőségű, új vagy újszerű lakások az átlagos szinthez képest jelentősebben drágultak. Egy átlagos, 2 szoba-hallos lakótelepi lakás 120–125 ezer forint per hó bérleti díjért érhető el, az újszerű állapotú lakásoknál a bérleti díj 135–145 ezer forint mértékig emelkedhet. 

Az eladási árak jobban nőttek 

– A bérleti díjak nem emelkedtek arányosan az eladási árakkal – közölte Czifrik Mihály győri ingatlanszakértő. – Minimális változás érezhető, mint például egy 45–55 nm-es lakást korábban 100 ezer forint plusz rezsi bérleti díjon lehetett kiadni, most 10–15 ezer forinttal magasabb áron. Egy ilyen ingatlant 1,5–2 évvel ezelőtt közel 30 százalékkal olcsóbban lehetett megvenni, mint a jelenlegi piacon.

A háború is közbeszólt 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők részéről jelentkező pluszkereslet is. Szerinte az emelkedő lakáshitelkamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik ingatlan bérléssel oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában