A közjó iránti elkötelezettséggel

2022.05.03. 21:46

Rangos elismerésben részesült Károlyi Pál Gyula kőfaragómester

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült a közelmúltban Károlyi Pál Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke, kőfaragómester. A kitüntetést a megyében és a városban több évtizede végzett, a közjó iránti elkötelezettségtől vezérelt, példaértékű szakmai és érdekképviseleti munkája elismeréseként vehette át.

Tama István

Fotó: Szalay Károly

Károlyi Gyula kőfaragómesterként, érdekképviselőként és borlovagként is ismert a városban. – Nagyon jó volt megélni, amikor befogadtak, remek érzés volt sopronivá válni. A hetvenes évek elején, feleségem kőfaragóként dolgozó édesapján keresztül megismerhettem a város iparostársadalmának akkori nagy öregjeit. Köztiszteletben álló, nagy tekintélyű emberek voltak, és fiatalként vágytam a társaságukra. Hatvan felé járva vettem észre, hogy nekem is keresik a társaságomat, és ez jelenti számomra az igazi visszaigazolást, hogy érdemes a közösségért tenni és dolgozni – mondta el a kitüntetett.

Amikor értesült az állami elismerésről, az első gondolata az volt, hogy ezt bárcsak a szülei is megélhették volna, akik arra nevelték, hogy érdemes kitartóan, becsületesen és tisztességesen és emellett jókedvűen dolgozni. Az is az eszébe jutott, hogy sok embernek tartozik köszönettel, de elsősorban a családjának, akikre egész életében mindig számíthatott, biztos pontként álltak mellette. A kitüntetés, az arra való felterjesztés kapcsán hálásan gondol Németh Lászlóra, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnökére is, aki az első gratulálók között volt.

– Megnyugtató és felemelő érzés számomra az elismerés oklevelében olvasható szöveg, hogy a közjó iránti elkötelezettségtől vezérelt tevékenységemért vehettem át a díjat – hangoztatta Károlyi Gyula. Úgy tartja, hogy hazánkban sok önzetlen, segítőkész ember van, akiket érdemes bátorítani a jó cselekedetekre, és érdemes lehetőséget biztosítani számukra, hogy segíthessenek.

Ipartestületi elnökként most elsősorban a fiatalítást, a tapasztalatok átadását tartja legfontosabb feladatának. Sokat tett azért, hogy a pályaválasztás során egyre több ifjú válasszon kétkezi szakmát. Ennek érdekében a tanulóknak és szüleiknek találkozókat szerveztek a szakmák képviselőivel, bemutatva azt is, hogy kiegyensúlyozott és jómódú élet érhető el mesteremberként.

Hívő emberként a Jóistennek is köszönetet mondott a kitüntetés után, hogy erőben-egészségben megtartotta. A beszélgetés során is sugárzik róla, hogy most is hű ahhoz az elvéhez, miszerint az egyik legfontosabb az életben az, hogy az ember örömét lelje abban, amit csinál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában