Ellenfelekből csapattársak

2022.05.23. 09:52

Országos megmérettetésre készülnek a megye legjobb közlekedési rendőrei

A közelmúltban rendezték meg a balesethelyszínelő, és közlekedésrendészeti szakmai verseny megyei fordulóját. Négy kategóriában versenyeztek a rendőrök, amelyeknek első helyezettjeivel, Puklér Andrással és Czövek Csabával beszélgettünk. A harmadik győztest, Horváth Balázs Pétert sajnos elfoglaltságai miatt nem tudtunk kérdezni.

Sperling Krisztina

Fotó: Péczi Krisztina r. főhadnagy, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Soproni Rendőrkapitányság törzszászlósa, Puklér András két kategóriában - járőrgépkocsivezető, és balesethelyszínelő - is első lett. A karos forgalomirányító kategóriában a Győri Rendőrkapitányság munkatársa, Czövek Csaba rendőr főtörzsőrmester diadalmaskodott, a járőr motoros kategóriában pedig Horváth Balázs Péter rendőr zászlós Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Ők lesznek azok, akik  a XI. Országos Balesethelyszínelő és Közlekedésrendészeti Szakmai döntőn mérhetik össze a tudásukat kollégáikkal.

A balesethelyszínelő, és közlekedésrendészeti szakmai verseny megyei fordulójának résztvevői. Fotó: Péczi Krisztina r. főhadnagy, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

20 éve a legjobbak között

Pukler András törzszászlós annak ellenére nem készült rendőrnek, hogy édesapja is rendőr volt. Hirtelen ötlettől vezérelve jelentkezett a rendőr szakközépiskolába. 1997-ben szerelt fel, és már első beosztását a közlekedésrendészeten kapta. A szombathelyi férfi a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrző járőreként kezdett el dolgozni. Mint mondja, ezt a területet nem ő választotta, hanem oda helyezték, de nagyon megszerette. 2001-ben a Szombathelyi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője lett. Tavaly márciusban saját kérésére került a Soproni Rendőrkapitányságra, ugyanebbe a beosztásba. Versenyeken 1999. óta vesz részt, első országos megmérettetésére pontosan húsz éve, 2002-ben jutott el. 

Puklér András törzszászlós két kategóriában is első lett. Fotó: Szalay Károly

A verseny során elméleti tudásukat is értékelik, a gyakorlati részben pedig egy felállított rutinpályán kell a legkevesebb hibával végighajtaniuk. Elmondása szerint a baleseti helyszínelő versenyszámot nehezebbnek tartja, mint a gépkocsivezetőit. Egy berendezett baleseti helyszínen a fényképezéstől kezdve, a nyomolvasáson át az intézkedéstaktikai szituációkig kell megoldaniuk a feladatokat.
Mint mondta, nagyon élvezte a gyakorlati feladatot, mert abban a szabálysértés, közigazgatási szabálysértés és bűncselekmény elemeit is elrejtették. “Nagyon komplex volt a feladvány, és kihívást jelentett minden elemére rájönni” - mesélte.

A verseny során elméleti tudásukat is értékelik, a gyakorlati részben pedig egy rutinpályán kell a legkevesebb hibával végighajtaniuk. Fotó: Péczi Krisztina r. főhadnagy, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A biztonság az első, de a látvány is fontos

Czövek Csaba előtt nem volt semmilyen példa, még ismeretségi körében sem, akitől bepillantást nyerhetett volna a rendőrségi munkába. 2009-ben egy barátja hívására jelentkezett a rendőr szakközépbe. Nevetve mesélte, hogy akkoriban mindenki a Halálos fegyver filmeket nézte, és hatásukra ő is kedvet kapott ehhez a hivatáshoz.  2011 augusztusa óta rendőr. Pályáját Miskolcon közrendes járőrként kezdte. Három év után került a baleset-helyszínelőkhöz, akiknél öt évet dolgozott. Miután megismerkedett a feleségével, átkerült Zala megyébe. Ismerőseikhez sokszor látogattak Győrbe, és mivel nagyon tetszett nekik a város, döntöttek úgy, hogy ide költöznek. “Nagyon szeretek itt. Jó főnökeim vannak, és olyan kollégákkal dolgozhatok, akik kivételes szakmai tudással rendelkeznek. Van tőlük mit tanulni” - mondta.

Czövek Csaba rendőr főtörzsőrmester karos forgalomirányító kategóriában diadalmaskodott. Fotó: Péczi Krisztina r. főhadnagy, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindig is vonzotta a forgalomirányítás. 

“Egyszer elmentem egy forgalomirányító rendőr mellett, és teljesen lenyűgözött ahogyan a munkáját végezte. Annyira látványosan, szépen csinálta, hogy talán ennek is köszönhető a kötődésem” - mesélte.

Czövek Csaba szerint két fajta forgalomirányító van. Ezek közül ő azt képviseli, aki arra törekszik, hogy a mozdulatok legyenek látványosak is. Hangsúlyozza, hogy ez azonban nem mehet a biztonság rovására. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában