Fejlesztések

2022.05.10. 17:17

Megújultak a nagycenki Széchenyi-kastély épületei és parkja - Fotók, videó

Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza.

kisalfold.hu

Forrás: Szalay Károly / Kisalföld

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében történő fejlesztés 2.562.320.551 Ft európai uniós és 322.580.000 Ft hazai forrásból valósul meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciális együttműködésében.

A felújítás az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark szükséges műemlékvédelmi-, továbbá látogatói igényeket szem előtt tartó felújításával valósult meg. A megújult terekben élményelemekkel gazdagított kiállítást rendeznek be.

Pandúrházak
A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban kapott helyet a jegypénztár, az információs pont és a múzeumshop, ahol a látogatók frissítőket is tudnak fogyasztani. Új, akadálymentesített mosdóhelyiségeket alakítottak ki. Az épületekben felújították a gépészeti és elektromos rendszereket. 

Kastélypark
A barokk kastélypark rekonstrukciója a program fontos részét képezte. A látogatók a pandúrházak közötti, felújított kovácsoltvas főkapun keresztül lépnek majd be az épületegyüttesbe. A jegyvásárlást követően a parter és a fogadótér határán elhelyezett forgókapun keresztül jutnak a kertbe. Megtörtént a barokk parter sétányainak helyreállítása, továbbá helyet kapott egy szökőkút és kialakítottak egy tematikus játszóteret is. A kertbe új ülőbútorok, hulladékgyűjtők, világítótestek kerültek, és öntözőrendszert telepítettek. Az északi falazott kerítés megújult, a többi oldalon új, ponthegesztett táblás kerítés épült.

Az Öreg-kastély és a Széchenyi-szárny 
Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban hamarosan új, élményszerű, interaktív eszközökkel gazdagított kiállítás nyílik, amelynek modern technikai környezetét a felújított épület adja. 
Az Öreg-kastély épületében megmaradt az eredeti térstruktúra, jellemzően az épületgépészeti, épületvillamossági rendszereket újították fel és új tűzjelző rendszert építettek ki. 

A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket. A földszinten - a bejárathoz közel - a gyerekfoglalkoztató kapott helyet. A déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerver központot és a biztonsági szolgálat helyiségeit alakították ki. Felújították az épületgépészeti, épületvillamossági rendszereket és új tűzjelző rendszert építettek ki. A Széchenyi-szárny tetőterében található gépészeti helyiség megmaradt, új gépészeti rendszert kapott. 

Virágház

A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, jellegzetes és hangulatos, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt. A felújított, világos, reprezentatív rendezvényterem a Széchenyi-örökség nívójához és szellemiségéhez méltó, minőségi külső rendezvények és kiállítások megrendezésének is helyet biztosító helyiséggé vált.  A rendezvények színvonalas kiszolgálásának céljából a Virágház nyugati végében új pult épült, az északi oldalán új, íves záródású bejárat létesült. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában