Erkölcsi kötelesség segíteni

2022.05.10. 09:02

Győri életmentés tanulságokkal - több tucatnyian se szó, se beszéd elmentek az ájult asszony mellett

Szakács Ferencet régről ismerhetik olvasóink: 2017 februárjában ő mentette meg egy győri nő és kutyája, Füge életét egy elkóborolt németjuhász támadásától. A napokban idős asszonyon segített a győri férfi. Kérésünkre most is a tanulságok miatt vállalja a nyilvánosságot.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön Szakács Ferenc - fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

Gyors segítség

„A vásárcsarnok mellett arra figyeltem fel, hogy a Tesco bejárata előtt rosszul lett egy nyugdíjas asszony. Mire odaértem, az eszméletét is elvesztette, 80 év körüli úr próbálta ülve tartani. Odasiettem hozzájuk, azonnal stabil oldalfekvésbe helyeztem a nőt. Figyeltem arra, hogy ne csússzon hátra a nyelve. Hívtam a 112-t, a diszpécser azt kérdezte első körben, hogy érzek-e alkoholszagot az asszonyon? Azt kizártnak tartottam, hogy alkohol miatt vesztette volna el az eszméletét.

Javasolták, hogy beszéljek hozzá, tartsam szóval, ameddig a mentők megérkeznek. Ez 7–8 perc alatt megtörtént, gyorsan jött a segítség. Mire a mentők elkezdték az ellátását, az asszony szerencsére jobban lett, magához tért. Beszállították a Petz-kórházba megfigyelésre. Bár érdeklődtem a sorsa felől, a kórháziak érthető módon nem adtak tájékoztatást az állapotáról, mivel nem vagyok hozzátartozója” – hallottuk a győri fiatalembertől.

Szakács Ferenc szerint érdemes néha fellapozni az elsősegély alapjait, hisz nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk erre a tudásra, akár családi vagy baráti körben. Fotó: Huszár Gábor

A többség oda se nézett

„A vásárcsarnok előtti tér forgalmas pontja a városnak, verőfényes napsütésben, kora délután történt az eset. Szomorúnak tartom, hogy többtucatnyian mentek el az ájult ember mellett, és szinte senki nem kérdezte meg, hogy segíthet-e. Egyetlen nő jött oda, illetve két, tipikus utcagyereknek tartott srác ajánlotta fel, hogy hoznak vizet a közeli boltból. Őket nagyon becsülöm ezért. A többiek se szó, se beszéd, elhaladtak mellettünk. Remélem, egyedi esetről beszélünk, s a közöny még nem uralkodott el ennyire rajtunk” – zárta szavait Szakács Ferenc.

Teendők

Az Országos Mentőszolgálat a következőket javasolja, ha baj éri embertársainkat: a bejelentés megtörténte után térjünk vissza a beteghez, folytassuk az elsősegélynyújtást, csak a feltétlenül szükséges ideig hagyjuk magára a beteget, intézkedjünk a mentők zökkenőmentes fogadásáról, ha pedig a beteg állapotában változás áll be, értesítsük erről a diszpécsert. Végül, de nem utolsósorban, az elsősegélynyújtás és a segélyhívás nem csupán állampolgári, lelkiismereti kötelesség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában