MCC Győr

2022.05.18. 21:28

Az örök szülői dilemma – a szülő-gyermek kapcsolat mibenlétéről

A gyermeknevelés minden szülőnek tartogat kihívásokat, melyek megoldására aligha lehet egységes, mindenki számára alkalmazható nevelési stratégiákat ajánlani. A korai gyermekkorban jelentkező viselkedési problémák komoly kihívás elé állítják a szülőket és a szakembereket egyaránt. Hogy léteznek-e egyáltalán e problémákra megfelelő válaszok, és ha igen, mik azok? Ezek a kérdések már régóta foglalkoztatják a gyermekneveléssel foglalkozó szakembereket és a problémákkal szembesülő szülőket egyaránt. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. E folyamatokról és korai problémafelismerésekről hallhattak azok, akik május 10-én ellátogattak a győri MCC képzési központba, ahol Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője tartott előadást Elhanyagolás és túlszeretés között félúton címmel.

Forrás: MCC Győr

Fotó: MCC Győr

Sok esetben a viselkedési alapokat meghatározó kötődési- és kapcsolódási stratégiák háttérbe szorulnak és a figyelem a felszínen megfigyelhető viselkedésre korlátozódik. Ez hozzájárul későbbi viselkedészavarokhoz és a családban jelentkező többletterhelődés kialakulásához. Emiatt fontos a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése. Nagyon lényeges, hogy a kötődési- és kapcsolódási stratégiák hátterére a szakemberek rávilágítsanak, mivel az ezen a téren jelentkező problémák komoly veszélyt jelenthetnek a családokra. A szülő és a gyermek kapcsolata mindig aktuális téma, akár a 19., a 20. vagy a 21. század esetében. A gyermek alkalmazkodik a szülő által kínált kapcsolathoz és kapcsolódási módozathoz, abban az esetben is, ha az rá nézve káros vagy veszélyes. Ezek az énvédő stratégiák hosszú távon veszélyesek lehetnek- hangzott el az előadáson. 

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. május 21-én 9.30-tól a nyílt nap keretében három szakmai rendezvényre is sor kerül:  Dr. Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője Bitcoin és kriptopénzek címmel,  A Kennedy-gyilkosság története címmel Dr. Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója tart előadást, majd egy kerekasztal-beszélgetésre is kerül sor. Ennek keretében Dr. Calum T. M. Nicholson kutató, az MCC és Danube Institute vendégoktatója, valamint Kovács-Magosi Orsolya, az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója beszélgetnek Hogyan gondolkodjunk a klímaváltozásról címmel aktuális klímapolitikai kérdésekről.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában