Imával és díszlövésekkel

2022.05.27. 15:17

Az elhunyt hősökre emlékeztek Győrben - Fotók

A Magyar Hősök emlékünnepe alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak ma délelőtt Győrben a Radó-szigeten található Hősi Emlékműnél.

Ollári Gergely

Fotó: Rákóczy Ádám

 Győr Megyei Jogú Város ünnepségének kezdetén dr. Pergel Elza alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: mennyi hőst, fiút, édesapát, testvért vesztettek el a magyar családok az első, és a második világháborúban. A számuk önmagukban nem is tudják tükrözni a veszteséget. Ráadásul az 1956-es forradalom is számos áldozatot követelt.

–A számok elrettentenek. Hőseink mindazok, akik Magyarország megalapításától mostanáig katonaként, vagy civilként adták életüket hazánkért, akár győzedelmes csatákban, akár a vesztes oldalon zárt harcokban. A hősök napján emlékezünk, de az elszenvedett veszteségeink pótolhatatlanok. A magyar hősöknek minden időben kijárt a tisztelet, nekünk pedig kötelességünk tanulni az önként vállalt, de a ránk kényszerített veszteségekből is – fogalmazott dr. Pergel Elza.

Hozzátette: Soha nem felejthetjük el azok áldozatát, akik nemzetünk nagyságáért, és fennmaradásáért, érdekeink megvédéséért, sérelmeink jóvátételéért éltek és haltak. Fontos, hogy tisztelettel őrizzük és vigyázzuk emléküket.

A műsorban közreműködött Kóródi-Kovács Anna népdalénekes, a felvonult díszalegység pedig díszlövéseket adott le a magyar hősök tiszteletére. Az eseményen a történelmi egyházak nevében imát mondott az elesett hősök lelki nyugalmáért Böcskei Győző plébános a Római Katolikus Egyházat képviselve, Jánosa Attila a Győri Evangélikus Egyházközség lelkésze, valamint Strifler Zoltánné a Győri Református Egyházközség lelkipásztora.

A közös imádság után a város, a rendvédelmi szervek, és a résztvevők a tisztelet, az emlékezés koszorúit helyezték el a Hősi Emlékmű talapzatánál.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában