Kedvesség és emberiesség

2022.05.12. 18:50

A Kisalföld is elismerést kapott a Vöröskereszt világnapján Győrben - 93 éves esztendős asszonyt is kitüntettek - galéria

A Vöröskereszt 141. világnapja alkalmából megyei ünnepséget rendeztek csütörtökön Győrben a városházán. Köszöntötték és elismerték a legkiemelkedőbb önkénteseket és támogatókat. Az Év Médiatámogatója díjjal a Kisalföld szerkesztőségét ismerték el, amelyet Werner Krisztina főszerkesztő-helyettes, Szabó Gabriella szerkesztő és D. Pusztai Andrea újságíró vettek át.

D. Pusztai Andrea

Gmeindl Ferencné veszi át az elismerést a Magyar Vöröskereszt megyei elnökétől, dr. Tóth Zsuzsannától. A képen középen a szervezet megye igazgatója, Kun Szilvia. Fotó: Huszár Gábor

A díjat lapunk Harcsás Judit újságíró emlékének ajánlotta, akit néhány éve tragikus módon veszítettünk el. Szeretnénk folytatni azt a szellemiséget, amit ő képviselt szociális témájú írásaival, az elesettek támogatásával és a karitatív szervezetek munkájának segítésével. A jövőben is elhivatottan szervezünk véradásokat, keressük a lehetőségeket, hogy követendő emberi példákat mutathassunk a humanitárius segítségre és cselekvő jelenléttel fókuszálunk a rászorulók támogatására.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom minden évben május 8-án, a mozgalmat elindító Henry Dunant születésnapján ünnepel. Az idei rendezvény üzenete: "Higgy a kedvesség erejében", emlékeztetve arra, hogy a kedvesség és az emberiesség a legerősebb eszközök közé tartoznak a konfliktusokkal, a COVID-19 és a humanitárius válságok hatásaival szemben és reményt adnak a változásra. A győri ünnepséget megható műsor keretezte be, közreműködtek a Zrínyi utcai kórház területén kialakított menekült-befogadóhelyen élő ukrán gyerekek illetve elhangzott egykori kollégánk, Harcsás Judit Vöröskereszt című verse.

A rendezvényt a megye, a város és a kormányhivatal vezetői mellett megtisztelte részvételével a szervezet főigazgatója, Kardos István is. A világnapi hagyományoknak megfelelően elismerő okleveleket és kitüntetéseket adtak át a rendezvényen a kiemelkedő önkénteseknek, segítőknek, támogatóknak.

A legkitartóbb tapsot a 93 esztendős Gmeindl Gyuláné kapta, az utolsó azok közül, akik 1942-ben megalapították a gönyűi alapszervezetet. Sálat, kesztyűt kötött a katonáknak a háborúban és máig ragaszkodik a vöröskeresztesekhez. Még két éve is segített a 365 darab karácsonyi gyerekcsomag összeállításában – hangzott el.

További elismerések

Vöröskereszt Tevékenységért Bronz fokozat: Horváth Anikó, Borosné Stanitz Csilla, Csutak István. Ezüst fokozat: Bokor Terézia, Gmeindl Gyuláné. Arany fokozat: Lendvay Gyuláné. A Csillagrend fokozattal Kiss Lászlónét ismerték el, aki a megyei véradásszervezést rendszerbe foglalta. Dicsérő oklevél: Győry Sándorné. Elismerő Ifjúsági Oklevél: Tamás Emma. Az év támogatója a Ceres Zrt. Az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért járó díjat Csákiné Kocsis Klára és Czank Mária kapta. Az Év Önkéntese Elismerő Oklevélben Varga Szilvia részesült. A Nemzetközi Kapcsolatokért elismerő oklevelet Kun Szilvia Igazgató érdemelte ki. Főigazgatói dicséretet Szijártó Gyöngyi kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában