Boros

2022.04.30. 10:02

Soproni borverseny - Kiváló volt a felhozatal - fotók

Két év kihagyás után ismét megrendezték a Soproni Borvidéki Borversenyt. A mustrán 41 termelő 168 borát minősítették 100 pontos bírálati rendszerben. Végeredményként 3 nagy arany, 34 arany, 103 ezüst és 17 bronz minősítés született.

Bódvai Ildikó

A Ligneumban megrendezett Soproni Borvidéki Borversenyen 41 termelő 168 borát minősítették. Fotó: Máthé Daniella

SopronAz ország minden részéről érkeztek a bírálók, összesen tizenöten az idei Soproni Borvidéki Borversenyre, amit a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában szerveztek meg pénteken. Összesen 41 termelő 168 borát minősítették, amiből 63 volt fehér, 79 vörös és 26 rozé.

A résztvevőket elsőként Molnár Ákos, a hegyközségi tanács elnöke köszöntötte. Mint elmondta, ez a megmérettetés azért is fontos, hogy a gazdák lássák, hol tartanak, és a borvidék egésze is lássa, milyen színvonalat képvisel a soproni bor. Ez a bírálat objektív minősítése a megújulás útjára lépett borvidéknek. Hozzátette, a jó hagyományokat megőrizve szeretnék továbbfejleszteni a Soproni Borvidéket. Farkas Ciprián polgármester a soproni bor jelentőségéről szólva azt mondta: a bor nálunk több, mint egy ital, gazdasági, turisztikai és kulturális tényező is. Sopron kultúrájának fontos része az apáról fiúra szálló szőlőművelés és bortermelés. Az önkormányzat minden támogatást megad a borvidéknek, hogy fejlődhessen, megújulhasson, de ezért mindenkinek dolgoznia kell. A Deák téri korábbi Kocka bisztró épülete a felújítást követően a soproni borászok agorája lesz, ahol a helyiek és az ide érkező turisták minden itteni borász termékét megtalálhatják.

 

Mikó Gábor, a Sopron Fertőmenti Hegyközség hegybírója elmondta: ilyen nagyszámú minta még nem érkezett be a borversenyre. A Soproni Borvidék legjobb vörös-, fehér- és rozé bora címért megy a versengés, a legjobbak tovább kerülhetnek az országos borversenyre is. 
 

Eredmények - A Soproni Borvidéki Borversenyen 3 nagy arany, 34 arany, 103 ezüst, 17 bronz minősítés született. Nagy aranyat kapott: a Vincellér Borbirtok 2013-as Vincellér Zenit késői szüretelésű édes fehérbora 94,3-es pontszámmal; a Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. 2018-as Soproni Chardonnay fehér, száraz pezsgője 93,3 ponttal; a Horváth Borászat (Horváth Regina) 2017-es Cabernet franc száraz vörösbora 93 ponttal. 

Címkék#bor#Sopro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában