Már az égi katedrán tanít

2022.04.02. 18:59

Legendás tanár egyéniségét vesztette el a győri egyetem

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 80. évében elhunyt dr. B. Kállay István jogász, jogtörténész, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar docense, a történeti családi tradíciók és a római jog széchenyis tanáregyénisége - közölte a győri egyetem.

kisalfold.hu

"Dr. B. Kállay István több, mint két évtizedes, sikeres, addigi egyetemi oktatói pályája 1997. február 1-jén Győrben, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Széchenyi István Főiskola közös, az Universitas-Győr Alapítvány anyagi  támogatásával a győri jogászképzésre létrehozott Oktatási Intézetében folytatódott. Dr. B. Kállay István kiválóan ismerte, alkalmazta az ELTE jogászképzésének követelményeit, tanrendjét. A római jog tudós oktatójaként színesen, élménydúsan tartotta előadásait, szemináriumait.

 

Japánban is oktatott

 

Több évet töltött vendégprofesszorként a Tokiói Egyetemen, s maradandó élményként az első éves joghallgatókat is kimonóban avatta be a jogtörténet alapjaiba, fejezeteibe. A római jog mellett japán nyelvet is tanított. Tanári irodája nyitott könyvtár és dokumentum tár, tanulószoba volt. Hallgatóival folyamatos tanulmányi kapcsolatot épített ki, napközben mindig kutató, olvasó, munkálkodó joghallgatókat fogadott a szoba. Győrt, az Egyetemet és a várost nagyon szerette. Több közéleti fórum munkájában is részt vett, kapcsolatait ápolta, a közelmúltig vissza-visszajárt.

 

Dr. B. Kállay István

Neves felmenők

 

2014. január. 31-ig, 17 éven át gazdagította alapos felkészültségével, családi tradícióinak a bemutatásával a Széchenyi István Egyetem jogászképzését. Mindig büszkén mutatta dokumentumai között az egyik legjelesebbet, neves felmenője, Bocskai István Bécsben őrzött koronájáról készült fényképet. A Bocskai nevet, a kötödést a családi neve előtti "B" betű őrzi és jelzi. Szívesen és részletesen beszélt nagyapjáról, a Monarchia utolsó pénzügyminiszteréről, aki 1914-ben Ferenc Ferdinándot kormánybiztosként Szarajevóban fogadta.

 

Búcsúajándék

 

Legendás könyvtárát nyugdíjba vonulásakor a Széchenyi István Egyetemnek ajándékozta. A XIX. és XX. századi jogtörténeti, történeti művek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogászképzésének sok-sok kiadványa, dokumentuma is megtalálható. Több évtizedes kutatómunka során összegyűjtötte, rendszerezte, közkinccsé tette  családja, a Kállayak sok évszázados történetét, szerepüket a magyar évszázadokban. Dr. B. Kállay István része lett az Egyetem egykori, ma már az emlékekben tovább élő, a legendás, tekintélyes, kedvelt egykori oktatók égi karának.

 

Kollégái, hallgatói, tisztelői szeretettel emlékeznek, gondolnak a mindig  szenvedélyesen vitatkozó, a meggyőzést észérvekkel elérő római jog tanárra. Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!" - olvasható a Széchenyi-egyetem nekrológjában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában