Kopogtatnak a zöldbuszok

2022.04.24. 06:31

Közösségi közlekedés új utakon – az elektromos buszok év végén csatasorba állhatnak Győrben - videó, fotók, szavazás

A Volánbusz egy éve 100 elektromos busz beszerzésére nyújtott be pályázatot.

Szeghalmi Balázs

Közösségi közlekedés új utakon – az e-buszok év végén csatasorba állhatnak Győrben. A felvételen látható BYD K9UD típusú, Komáromban gyártott járművek érkeznek a folyók városába. Fotó: Volánbusz

  • Az első 40 alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a főváros környékén, a közelmúltban pedig lezárult további 60 autóbusz beszerzése.
  • Utóbbi zöldjárgányok közül 13 a kisalföldi megyeszékhely flottáját erősíti akár bő fél éven belül.
  • A városba érkező e-buszokhoz hasonló járművet már tesztelt Zátonyi Gergely. A Győribuszok.hu portál szakíróját a tapasztalatairól faggattuk.

Teszt Sopronban

A szóban forgó próbautat a másik megyei nagyvárosban, Sopronban tartották tavaly júliusban. „A soproni tesztüzem alatt az elektromos BYD (a kínai tulajdonú gyártóról bővebben szót ejtünk írásunkban – a szerk.) töltöttsége 100 kilométerenként csökkent nagyjából 25 százalékot. A tesztbusz a leghosszabb soproni munkanapjain 200–210 km-t tett meg és egyszer sem merült 40 százalék alá az akkumulátor töltöttségi szintje. Annak ellenére sem, hogy meredeken emelkedő terepen, Brennbergbányán is próbára tették a járművet.

Összességében ezek az e-buszok akár 250–300 km-en keresztül is képesek szállítani az utasokat töltés nélkül, ha teljesen feltöltött pakkal indulnak útnak. Az energiafogyasztásuk számos tényezőtől függ. Többek közt a jármű sebességétől, az utasok létszámától és súlyától, az útviszonyoktól, sőt, nyáron a légkondi is fontos tényező. A töltések éjszaka zajlottak Sopronban. Tudomásom szerint nem történt gond az aksikkal, 100 százalékos energiaszintnél a rendszer automatikusan kikapcsolt” – kezdte Zátonyi Gergely. A Győribuszok.hu szerkesztője hozzátette: „A soproni autóbusz-vezetőknek kifejezetten tetszett, hogy viszonylag távol ülhettek a szélvédőtől a BYD-ben, így a nap jelentős részében árnyékban dolgozhattak. Az utasok a klíma hatékonyságáról, a jármű csendességéről nyilatkoztak elégedetten.”

Zátonyi Gergely, a Győribuszok.hu szakírója.

28 győri vonalon járhatnak majd az e-buszok

Azt, hogy a győri utasok mikortól utazhatnak e-buszokon, egyelőre pontosan nem tudni, a Volánbusz kommunikációs igazgatósága kérdésünkre azt közölte konkrét céldátum nélkül, hogy várhatóan az idei esztendő végétől vagy jövő év elejétől.„A beszerzett 13 járműhöz egyenként 100 kW teljesítményű töltőállomást építenek ki a Volánbusz Ipar úti telephelyén. Így akár azonos időben is lesz lehetőség valamennyi busz töltésére. Terveink szerint a nagyságrendileg 50 helyi győri vonalból huszonnyolcon teljesítenek majd szolgálatot az új elektromos autóbuszok” – tudtuk meg a Volánbusz sajtóügyeletétől. Az alternatív meghajtású buszok töltési infrastruktúrájának kiépítését a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Önnek melyik a legfontosabb szempont a győri helyi buszközlekedésben?

Több ezer tonnával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás

Csúcsidőben hétköznap jelenleg körülbelül 70–80 busz szállítja az utasokat a kisalföldi megyeszékhelyen. Az elektromos járművek zajterhelése sokkal alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk lokálisan zéró. Számítások szerint évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás Győrben a 13 e-busznak köszönhetően. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, azaz ennyivel kevesebb szén-dioxid terhelheti majd életterünket. Persze, kizárólag abban az esetben, ha a közlekedők autó helyett a helyi buszokat választják. Ne feledjük: a károsanyag-kibocsátás jelentős részét a személyautók okozzák Győrben. Óvatos becslések szerint jelenleg naponta 1000 ember 350–400 kocsit hajt a városban.

Tavaly júliusban a soproni teszt során már bizonyítottak az e-buszok, akkor a sofőrök és az utasok is elismerően nyilatkoztak. Fotó: Győribuszok.hu

Komáromban gyártják a zöldbuszokat

Győrbe a BYD K9UD típusú, Komáromban szerelt zöldbuszok jönnek. A BYD mozaikszó három szóból álló angol nyelvű kifejezést hordoz, magyar jelentése: „építsd az álmaidat”. A kínai tulajdonú BYD-t 2003-ban alapították, a vállalat fő profilja elektromos hajtású autók, buszok és kerékpárok gyártása, de az üzemeikben hagyományos motorokkal „turbózott” kocsik is készülnek.A Komáromban gyártott, szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású BYD autóbuszok 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak. A környezetbarát buszok kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel garantálják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A 60 zöldbusz beszerzése 8,59 milliárd forintba került, míg a győri e-buszok értéke meghaladja az 1,85 milliárd forintot. Az elektromos járművek bevetésével a Volánbusz üzemeltetheti hamarosan az alternatív meghajtású járművekből álló egyik legnagyobb autóbuszflottát Közép-Európában, amely még az idén tovább bővül 164, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal is. Utóbbiak közül egyelőre egy sem „látogat” Győrbe.

Az elektromos buszokkal tíz év alá fog csökkenni a győri buszok átlagéletkora. Fotó: Győribuszok.hu

Ötven fölé ugrik a klímás buszok száma

Az elmúlt három évben többtucatnyi új vagy alig használt busz jött Győrbe. Az első „fecskék” Kecskemétről érkeztek, a 17 szóló Mercedes 2020 januárjában költözött a Kisalföldre. 2020 őszén 22 új csuklós Mercedest is a folyók városába vezényeltek, hamarosan pedig 13 elektromos busszal erősödik a helyi tömegközlekedés. Velük a győri flotta átlagéletkora 10 év alá csökken. A fejlődésről sokat mond, hogy ameddig 4–5 éve egyetlen légkondis busz járta a város útjait – s általában azon sem üzemelt a klíma –, addig a 13 e-busszal már 52 klímás jármű szolgálja majd az utasok kényelmét 2023 nyarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában