Civilek vesztették életüket

2022.04.13. 17:08

Koszorúkkal emlékeztek a vagongyári bombázások áldozataira

Az 1944-es vagongyári bombázások áldozataira emlékeztek szerda reggel Győrben a Kőváros-Kőemberek szoborparknál. Koszorút helyezett el Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Rosta S. Csaba építészmérnök, az emlékpark tervezője és családja.

kisalfold.hu

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

1944. április 13-án amerikai B17-esek magyarországi és szerbiai célpontok szétrombolására kaptak parancsot. A légitámadás során a gépek a vagongyár repülőgyártó csarnokait, üzemi repülőterét, és munkásházakat is megsemmisítettek. 

 

 

Civilek estek el, járulékos veszteségként. 

 

Az amerikai csapatok támadása a vagongyár repülőgyártó csarnokaira, a hadiüzemre irányult, de közben, a civil területre tévedt bombák emberéleteket követeltek a városban, és Révfaluban. A vagongyári óvóhelyen 30-an haltak meg, egy másik légópincében 60-an fulladtak meg a romok között. A gyár területén 214-en lelték halálukat, a városban 532-en. 

 

Rosta S. Csaba építész, a Kőváros-Kőemberek Egyesület alapítója hangsúlyozta: nem csak az emlékezés a legfontosabb. A történelem jelenleg is ismétli önmagát, és most, ugyanúgy érthetetlen helyzetben van a világ, hiszen Ukrajnában háború dúl. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában