Járvány

2022.04.15. 20:23

Koronavírus - Ausztriában lazítanak a maszkviselési szabályokon

Lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokon, a hét végétől a többi között nem lesz kötelező az FFP2-es maszk beltéri viselete - jelentette be Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter, aki a döntést a csökkenő fertőzésszámokkal indokolta.

mti

Fotó: MW-archívum

Fotó: Bencsik Ádám

A szombaton életbe lépő lazítások értelmében csak az élelmiszert áruló boltokban, tömegközlekedésen, kórházakban, gyógyszertárakban és szociális otthonokban kell viselni a maszkot. Ugyancsak szombattól már nem kell felmutatni éttermekben, szórakozóhelyen vagy nagyobb rendezvényen sem negatív teszteredményt, sem olyan dokumentumot, amely igazolja, hogy tulajdonosa beoltott vagy felgyógyult a betegségből.

Jóllehet négy hete az egészségügyi tárca a maszkviselést kötelezővé tette az egész kiskereskedelemben, kulturális létesítményekben és munkahelyi terekben, Rauch csütörtökön azt mondta, hogy az elmúlt hét napban a 100 ezer főre eső fertőzések száma 1000 alatt maradt, így eljött az idő a lazításokra.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter március elején már bejelentette, hogy  Ausztria felfüggeszti a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget, mert a védőoltás kötelezővé tétele nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában