Az iváni Szent András-templom

2022.04.15. 08:00

Jézus földi létének utolsó történései: fából faragott keresztút Ivánban - fotók

Az iváni Szent András-templomban új, fából faragott míves képek idézik meg Jézus szenvedésének történetét. A húsvét előtt a falakra kikerült alkotások a néhai Fodróczy László plébános elképzelései alapján készültek, de ő már nem élhette meg a művek elkészültét. A hívek és az önkormányzat azonban megvalósította az ötletet, ezzel is hozzájárulva, hogy az atya szellemisége itt maradjon velük.

Tama István

Fotó: Szalay Károly

A húsvét az elcsendesedés, a magunkba fordulás ideje is. Ezt mindenki másként élheti meg, a katolikus templomokban a hívek többek között Jézus szenvedéseire és keresztre feszítésének eseményeire emlékezve imádkoznak. Általában körben a templomok falán a keresztút bejárásához helyeznek el 14 állomást, azaz stációt bemutató képet, így lehetőségük van a híveknek, hogy elmélyüljenek Krisztus szenvedéstörténetében. 

Tavaly fejeződött be az iváni Szent András-templom felújítása, ami még a néhai Fodróczy László plébános idejében kezdődött el. Az atya megálmodta, hogy az új díszbe öltözött helyhez milyen jól illeszkedne egy míves, kézzel faragott keresztút. – Ehhez különböző mintákat hozott is Erdélyből és Sopronkövesdről – mondta el Hajtó Péter polgármester. Az önkormányzat felkarolta és támogatta az ötletet, és kétmillió forintot szavazott meg egyhangúlag a testület a képek elkészítéséhez. 

 

– A beszerzési folyamat során Czanik Zoltán fafaragót választottuk ki a képek megalkotására. Elkészültek az első rajzok és tervek, ezeket még Fodróczy atya is látta, majd magához szólította őt az Úr – emlékezett vissza a település vezetője. Az atya halála után tovább folytatták a munkát az elképzelés megvalósításához. 

A művészek az elmúlt évszázadokban gyakran választották alkotásaik témájául Jézus földi élete utolsó történéseinek drámai eseményeit. A tizennégy stáción többek között megjelenik, amikor Pilátus ítéletet mond, Jézus elesik, Cirenei Simon segít vinni a keresztet, Veronika kendőt nyújt, és ahogy Krisztus meghal. 

– Örömmel vállaltam a munkát, nagyon szép feladat volt, nagyjából egy évig tartott a képek elkészítése. Alapanyagként hársfát használtam, ez különösen könnyen faragható, és így jól megjeleníthetők a mozgalmas jelenetek – mondta el az alkotási folyamatról Czanik Zoltán fafaragó, aki korábban a templom belső festési munkálatain is dolgozott. 

Az új képeket április elején helyezték el a falakon, majd röviddel ezt követően fel is szentelték őket. A szertartást dr. Szalai Gábor büki plébános végezte, Vlaj Márk jelenlegi iváni atyával együtt. A helyi hívők közösségének nagyon tetszenek az új ábrázolások, amelyek anyagukkal és színükkel melegséget adnak a templomnak. 

Nemcsak a stációk, hanem a kapu is megújult a templomban a húsvéti ünnepek előtt. A faluban működik egy Kézműves és Alternatív Alkotótelep Balogh Eszter üvegfestő vezetésével, és az ő munkájuknak köszönhetően egy gyönyörű lámpa került a bejárat fölé. 

– A településen lakók számára nagy öröm, hogy elkészültek a keresztút új képei, így elhunyt egykori plébánosunk, Fodróczy László atya útmutatásai és szellemisége ezek által továbbra is velünk marad – hangoztatta Hajtó Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában